Te stvari bi morali narediti že dopoldne za uspešen dan

Te stvari bi morali narediti že dopoldne za uspešen dan (foto: profimedia) profimedia
11. 4. 2019

Kaj počnete v prvi polovici dneva, torej do 12.00? Od tega je namreč odvisno, kako uspešen bo vaš dan v nadaljevanju.

Kadar delate ali imate veliko opravkov, gre dopoldne hitro mimo, in ko se zaveste, je že čas za kosilo. Naj prva polovica dneva ne zleti mimo vas, ne da bi opravili naslednje stvari, ki bodo zelo pripomogle k uspešnemu dnevu.

Pospravite posteljo

Na videz nepomembno opravilo, ki bi ga lahko preskočili, saj ne more imeti veliko vpliva na vaš dan, kajne? Ni čisto tako.

Pospravljanje postelje je poleg drugih majhnih opravil odličen način za začetek dneva, saj daje zadovoljstvo ob opravljeni nalogi, pa naj bo ta še tako nepomembna. Možgani se bodo popolnoma prebudili in stremeli k temu, da bi naredili še več zadolžitev, kar vam bo na delu prišlo zelo prav. Ne odrecite se motivaciji, ki vas bo poleg tega spodbudila k upoštevanju jutranje rutine. Priznajmo, spraviti se iz tople postelje je izredno težko in morda bo lažje, če se boste takoj lotili zlaganja odeje in ravnanja vzglavnika. Gibi bodo kmalu postali podzavestni.

Telovadba

Ne silimo vas v to, da postanete jutranji telovadec (razen, če si tega želite), ampak da naredite nekaj preprostih gibov. Že najmanjša mera fizične aktivnosti bo na vas imela izjemno dober učinek. Čeprav se boste težko prepričali, da bi telovadili že navsezgodaj, boste kmalu postali zagovorniki zgodnje vadbe, saj boste dan začeli pozitivno naravnani, z veliko energije in popolnoma prebujeni. Med  gibanjem boste namreč sprostili hormone sreče, ki bodo izboljšali razpoloženje in vas pripravili na začetek novega dne.

Nekaj primerov, kaj lahko zjutraj počnete:

  • raztezne vaje
  • joga
  • hoja (do delovnega mesta), kratek sprehod
  • lahkoten tek na krajše razdalje
  • ples (v kuhinji ob pripravi zajtrka, v kopalnici …)
  • nekaj najljubših vaj, ki jih izvajate na treningu
  • 10 počepov
2 kozarca vode

V povprečju naj bi človek na dan spil 8 kozarcev vode, številka pa je odvisna od teže, višine, fizične aktivnosti posameznika in še mnogih dejavnikov. Poskrbite, da boste dopoldne spili vsaj dva kozarca vode. Do sebe ne bodite prestrogi, saj bo težko povečati količino tekočine, če ste do sedaj komaj kaj spili. Vsega skupaj se lotite postopoma, a ne odnehajte.

Ker boste primerno hidrirani, se boste lažje zbrali, hkrati pa boste napolnili želodec in zato lažje počakali na čas kosila. To je priporočljivo posebej za vse, ki ste nagnjeni k prigrizkom in si z veseljem privoščite kaj nezdravega.

Poslušajte glasbo

To ne bo težko, saj glasbo lahko poslušate med opravljanjem jutranjih opravil, v avtu, med kolesarjenjem na delo … In zakaj bi to sploh počeli? Ker se glasba dotakne telesa in srca na način, kot se ga drugi dejavniki ne morejo. Spravila vas bo v boljše razpoloženje, spodbudila bo ustvarjalnost in pripravila možgane za nove ideje. Pri izbiri vrste pesmi imate povsem proste roke, najbolje pa bo, če dopoldne poslušate glasbo s pozitivnim besedilom, ki vas motivira in navdušuje. “Temnejše pesmi” prihranite za popoldanski čas.

Pojdite na svež zrak (tudi v slabem vremenu!)

V nekaterih dneh sploh ne bi potrebovali stopiti iz hiše, a to ne pomeni, da lahko cel dan ostane med štirimi stenami. Do dvanajste ure se zagotovo spravite na krajši sprehod, pa naj bo to hoja do delovnega mesta ali nedeljski sprehod.

Čas v naravi vam bo dobro del, saj boste osvežili misli, se malce razgibali in poskrbeli za svoje zdravje. Pa še to, s seboj ne vzemite elektronskih naprav, ki bi zmotila vaš odklop od stresa.

Preverite tudi: