Tega NIKOLI ne bi smeli podariti za božič (ker je neprimerno, neodgovorno in kruto)

Tega NIKOLI ne bi smeli podariti za božič (ker je neprimerno, neodgovorno in kruto) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2022

Ste že izbrali vsa darila za domače? Upamo, da med njimi ni spodnjega, saj tega nikoli ne bi smeli podariti. 

Verjetno pri izbiri daril pomislite tudi na to, da so primerna za določeno starost otrok ali za življenjski slog para oziroma osebe, ki ji kaj podarjate. Prav nikomur pa ne bi smeli podariti spodnjega darila. 

Prenesite brezplačne kupone, s katerimi boste podarili svoj čas! ➡️ PRENESI

Že sklepate, o čem govorimo? Naj vam damo namig: je kosmato, ima 4 noge, miga z repom ...

Tako je, danes vam damo razloge, zakaj psiček, mucek in druge živali NISO dobro darilo in jih zares NIKOLI ne bi smeli podariti: 

Živali so VELIKA finančna odgovornost

Če ste mislili, da je prikupen psiček dobro darilo, potem se najprej oglasite v eni od veterinarskih klinik ali na spletu preverite, koliko stane oskrba najpogostejših zdravstvenih težav. Koliko stane sterilizacija ali kastracija, koliko cepljenje in zdravljenje morebitnih težav? 

Temu prištejte mesečne stroške hrane za živali, vse, kar je potrebno nakupiti na začetku in kar bo potrebno kupovati sproti ... Stroški niso ravno majhni. Zato bi si žival moral kupiti vsak sam, saj ve, ali jo je zmožen vzdrževati ali ne. 

Otroci delajo otroške stvari

Prav je, da imajo otroci svoje zadolžitve in sprehajanje psička ali skrb za hrano ni pretežka naloga. Vendar ne pričakujte, da bodo prevzeli popolno skrb nad živaljo, četudi vam to večkrat obljubijo. Vi boste tisti, ki bo čistil, vozil žival k veterinarju, skrbel, kam bo šla žival med počitnicami ... Vi ste odrasla oseba in zato odgovorni za žival. To je pravzaprav darilo vam, ne otroku. Dobro veste, da žival potrebuje veliko več kot crkljanje, zato se vprašajte, ali boste lahko vse to nudili. Otrok vsekakor ne bo. 

Žival ni darilo

Ste imeli idejo, da bi žival zaprli v škatlo in počakali na božično jutro, da jo otrok ali obdarovanec odpre? Tega nikar ne počnite. Žival bo v tesnem prostoru prestrašena, ne bo imela dovolj časa, stisnjena bo v neprimeren položaj ... Žival ni stvar, zato je ne skušajte oviti v božični papir, ji nadeti pentlje ali jo stlačiti v škatlo. To je kruto in nadvse neprimerno. 

Prazniki so najbolj stresen čas v letu

Prazniki so prijetni, vendar tudi stresni, ker morate načrtovati druženja, razmišljati o darilih, pisati božične čestitke ... Pogosto vas cel dan ni doma in zvečer nimate energije, da bi se ukvarjali s komerkoli. Tudi obdarovanec, ki mu želite podariti žival, ima podobne dneve. Sedaj mu boste v prazničnem času naložili še skrb za žival, ki bo najverjetneje kar nekaj časa sama doma. 

Žival in človek se morata povezati

Posebno pri psih in mačkah je tako, da je bolje, če se oseba sama odpravi do trgovine ali zavetišča za živali in izbere žival. Ne morete vedeti, kaj bi določeni osebi bilo všeč, s katero živaljo se bolje poveže, ima raje živahnega kužka ali mucka z mirnim karakterjem. 

Žival morate začutiti, mora vam vsaj malo prirasti k srcu in morate sprejeti zavestno odločitev, da jo boste vzeli v svojo oskrbo. Ne morete sprejeti vsega tega namesto nekoga drugega. Ne podarjajte živali.