Imate navado testenine pustiti v cedilu, da se popolnoma odcedijo, medtem ko vi v miru pripravite še omako?
Testenine so ena najbolj pribljubljenih jedi, ki se odlično podajo k različnim omakam, super se obnesejo v testeninskih solatah ali kot priloga mesnim jedem. A mnogi pri pripravi testenin počnejo bistveno napako.
Imate navado testenine pustiti v cedilu, da se popolnoma odcedijo, medtem ko vi v miru pripravite še omako? Tega nikoli ne bi smeli početi, opozarja chef Lorenzo Boni.
Zakaj testenin ni priporočljivo puščati stati v cedilu?
Ko odcedite testenine, nekaj škrobnate vode ostane na testeninah. Vendar če testenine stojijo v cedilu, voda izhlapi, testenine pa se zlepijo in postanejo suhe – in zelo verjetno tudi prekuhane, saj se postopek kuhanja ne zaključi s tem, ko jih odcedite.
Zato je priporočljivo, da pripravo testenin načrtujete tako, da gredo te v ponev ali v kozico z omako takoj, ko jih odcedite.
Lorenzo Boni, glavni chef pri Barilli, prav tako priporoča, da testenine kuhate nekoliko krajši čas in kuhanje zaključite v omaki – ko testenine stresete v omako, naj jed še nekoliko povre, dve do tri minute. Tako se vse lepo poveže in testenine bolje vpijejo okus.