Testenin nikoli ne bi smeli pustiti v cedilu in to je razlog, zakaj

6. 3. 2025
Deli
Testenin nikoli ne bi smeli pustiti v cedilu in to je razlog, zakaj (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate navado testenine pustiti v cedilu, da se popolnoma odcedijo, medtem ko vi v miru pripravite še omako?

Testenine so ena najbolj pribljubljenih jedi, ki se odlično podajo k različnim omakam, super se obnesejo v testeninskih solatah ali kot priloga mesnim jedem. A mnogi pri pripravi testenin počnejo bistveno napako.

Imate navado testenine pustiti v cedilu, da se popolnoma odcedijo, medtem ko vi v miru pripravite še omako? Tega nikoli ne bi smeli početi, opozarja chef Lorenzo Boni.

Zakaj testenin ni priporočljivo puščati stati v cedilu?

Ko odcedite testenine, nekaj škrobnate vode ostane na testeninah. Vendar če testenine stojijo v cedilu, voda izhlapi, testenine pa se zlepijo in postanejo suhe – in zelo verjetno tudi prekuhane, saj se postopek kuhanja ne zaključi s tem, ko jih odcedite.

Zato je priporočljivo, da pripravo testenin načrtujete tako, da gredo te v ponev ali v kozico z omako takoj, ko jih odcedite.

Lorenzo Boni, glavni chef pri Barilli, prav tako priporoča, da testenine kuhate nekoliko krajši čas in kuhanje zaključite v omaki – ko testenine stresete v omako, naj jed še nekoliko povre, dve do tri minute. Tako se vse lepo poveže in testenine bolje vpijejo okus. 

Strokovnjaki odkrili preprosto navado, ki vam lahko podaljša življenje: vzame vam le 6 minut dnevno

Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl