Tole morate videti! Kako spretno rjavi medved lovi ribe

Tole morate videti! Kako spretno rjavi medved lovi ribe (foto: profimedia) profimedia
1. 8. 2020

Rjavi medved je edini predstavnik družine medvedov (Ursidae) pri nas in naša največja zver. Krepko telo odrasle živali je dolgo od 150 do 250 cm, svojo postavo pa najraje obdrži v formi z ribami. No, malo se šalimo, v resnici je ta velikan vsejed, a poglejte, kako izvrsten ribič je rjavi medved. Kljub okornemu videzu odlično teče, plava in pleza.

Takole je amaterski fotograf Hao Jiang ujel medveda na vrhu slapa v narodnem Katmai National Park na Alaski, kjer je potrpežljivo čakal na losose, da skočijo ven iz vode. Veliki medved je našel popoln kraj za ribolov, tako da je bil v 10 minutah njegov ulov zares zavidanja vreden.

profimedia
Nekaj zanimivosti o medvedu v slovenskih gozdovih
profimedia

Medved je bil prvotno razširjen po vsem zmernem pasu severne poloble, a je danes že marsikje iztrebljen. Tudi pri nas so ga v preteklosti močno preganjali, vendar se je v kočevsko-snežniških gozdovih uspel obdržati. Skrbno upravljanje s slovensko populacijo je pripeljalo do tega, da danes v slovenskih gozdovih glede na zadnje štetje živi okoli 560 teh velikih zveri, ki so pri nas zakonsko zavarovane.

profimedia

Kot prizadeta vrsta je rjavi medved uvrščen v Rdeči seznam ogroženih sesalcev Slovenije, kar pomeni, da lahko nadaljevanje dejavnikov ogrožanja pripelje do njegovega izumrtja. Le javna podpora varstva tega veličastnega sesalca bo medvedu omogočila dolgoročno preživetje v Sloveniji.Medved je aktiven podnevi in ponoči. Teritoriji osebkov se prekrivajo. Če je dovolj hrane, je strpen do tekmecev. Dobro pleza in plava. Pri hibernaciji se mu temperatura, pulz in dihanje znižajo le toliko kot ob globokem spanju. Tako lahko brlog zapustijo ob vsaki nevarnosti.