Dobro počutje Promocijsko sporočilo

V Ljubljani odprli svetovno razstavo Body Worlds Vital - razstavo pravih človeških teles

26. 10. 2018
Deli
V Ljubljani odprli svetovno razstavo Body Worlds Vital - razstavo pravih človeških teles (foto: Miran Juršič)
Miran Juršič

V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču je od 20. oktobra prvič v Sloveniji na ogled svetovna razstava pravih človeških teles, ki ponuja edinstveno spoznavanje anatomije lastnega telesa, pomena zdravega življenjskega sloga ter zavedanje o tem, kaj pomeni biti človek.

Razstave Body Worlds, kamor sodi tudi ljubljanska, si je po svetu ogledalo že 47 milijonov ljudi v več kot 90 mestih po svetu.

Razstavo Body Worlds Vital, ki so jo pripravili na Inštitutu za plastinacijo iz Heidelberga v Nemčiji, sestavlja unikatna zbirka pravih človeških eksponatov.

Prikazana so ...

  • celotna telesa,
  • posamezni deli,
  • prerezi in organi, ki skupaj podajajo popolno sliko o delovanju organizma kot celote.

Ste vedeli, da je skupna površina pljuč približno tako velika kot teniško igrišče? In da so pljuča edini organ, ki je dovolj lahek, da plava na vodi? Verjetno tudi ne veste, da znaša dolžina vseh žil v telesu, če bi jih položili v ravno črto, kar 96.500 kilometrov. To pa je več kot dvakratna pot okrog Zemljinega ekvatorja!

V dobri ali slabi koži?

Razstava želi izobraževati najširšo javnost o delovanju človeškega telesa in hkrati pokazati nezaželene učinke za zdravje zaradi slabe skrbi zanj, pa tudi pozitivne učinke ustrezne skrbi in zdravega življenjskega sloga.

Na razstavi lahko vidimo, kakšen učinek ima na primer kajenje na pljuča ter kako se umetni sklepi v kolenih in kolkih prilegajo v človeško okostje. Razstava obiskovalce osvešča tudi o tem, kako se s pomočjo zdravih izbir in sprememb življenjskega sloga najbolje zoperstaviti življenjsko nevarnim boleznim, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca.

Primerna je za obiskovalce vseh starosti, tudi za otroke v spremstvu odraslih. Obiskovalci razstavo zapuščajo ozaveščeni o tem, kako pomembno je sprejemati odgovornost za svoje zdravje in dobro počutje.

V koži znanstvenika

Postopek ohranjanja človeških teles in organov je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izumil profesor anatomije dr. Gunter von Hagens: »V sedemdesetih letih sem učil študente medicine o anatomiji človeškega telesa. Uporabljal sem anatomske atlase z narisanimi slikami, ki so prikazovale organe in organske sisteme. Za boljšo predstavo sem jim večkrat pokazal tudi prave organe, ki pa so bili žal v plastičnih zabojnikih, zato se jih ni bilo mogoče dotikati ali jih vzeti v roke. Študentom sem želel ponuditi več. Želel sem, da svojo pot zdravnika začnejo  bolj izkušeni.«

Eksponati Body Worlds Vital Guntherja von Hagensa so izdelani s pomočjo plastinacije, ki omogoča, da obiskovalci lahko opazujejo zgradbo človeškega telesa od zunaj in znotraj.

Plastinacija je proces, ki nadomesti naravne telesne tekočine s posebno vrsto plastike in po obdelavi omogoča namestitev teles v pristne položaje. Vsak položaj, v katerega je telo nameščeno, ponazarja, kako so zgrajena naša telesa in kako delujejo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Doživite razstavo na lastni koži

Z mrežo partnerjev smo pripravili vrsto zanimivih predavanj, ki so vključena v ceno vstopnice. Vsa poljudno obravnavajo pomen zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja, razloge za razna obolenja in preventivne aktivnosti.

Izberite nekaj zase! 

Razstava je odprta vse dni v tednu, tudi med prazniki, od 9. do 20. ure. Na voljo so avdio vodiči v slovenskem jeziku in angleškem jeziku, po predhodni najavi pa tudi vodeni ogledi za skupine.

www.body-vital.si

Foto: Miran Juršič