Težave pri požiranju, hripavost, draženje in boleče grlo so najpogostejši simptomi vnetja grla, ki se pojavlja predvsem v hladnejših mesecih.
Dobra novica pa je, da si lahko bolečino omilite s pomočjo naravnih trikov. Preprosto si lahko sami pripravite učinkovit sirup, ki pomaga pri vnetem grlu.
Naravno zdravilo proti vnetem grlu
V primeru, da vnetje grla traja dlje časa ali pa da se pojavljajo tudi drugi simptomi, kot so povišana temperatura, bolečine v sklepih ali slabost, se posvetujte s strokovnjakom. Tudi v primeru kakršnih koli drugih zdravstvenih težav se pred uporabo tega naravnega zdravila posvetujte s strokovnjakom.
Za pripravo tega preprostega, a učinkovitega domačega zdravila potrebujete le tri sestavine: semena kumine, vodo in žlico kisa.
Kumina je izjemno zdrava začimba, ki se že stoletja uporablja v evropski in azijski kulinariki. Dodaja se različnim jedem, poleg kulinarične uporabe pa ima kumina tudi dolgo zgodovino v tradicionalni medicini, saj se je uporabljala za zdravljenje prebavnih težav, napihnjenosti in drugih težav s prebavo.
Seme kumine naj bi bilo bogato z antioksidanti, ki zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, aterosklerozo in visok krvni tlak. V kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami lahko kumina učinkovito pripomore k lajšanju bolečin v grlu.
Kis je naravno zdravilo, ki ima številne koristne učinke na telo. Med drugim lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjševanju ravni holesterola ter trigliceridov. Koristen je lahko tudi pri zniževanju krvnega tlaka, pomaga pa lahko tudi ljudem, ki trpijo za alergijami, artritisom, kronično utrujenostjo, gripo in putiko. Uporablja se tudi v obliki oblog za zdravljenje krčnih žil in revmatskih bolezni ter lajšanje bolečin v mišicah.
Kaj potrebujete?
- 250 ml vode
- 80 g mlete kumine
- 1 žlica kisa
Priprava sirupa
- V majhno posodo nalijte 200 ml vode in dodajte mleto kumino.
- Zavrite mešanico, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15 minut.
- Ko se zmes zgosti in postane lepljiva, dodajte preostalih 50 ml vode ter ponovno zavrite.
- Odstavite z ognja, pustite, da se nekoliko ohladi, nato dodajte kis.
Vsakih 30 minut popijte eno jušno žlico pripravljenega sirupa. Olajšanje boste občutili že po dveh urah, nekateri pa pravijo, da največji učinek opazijo naslednji dan.
Vir: kafe.rs