Vzroki za spomladansko utrujenost

Vzroki za spomladansko utrujenost (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 3. 2014

Recept proti zehanju je veliko gibanja v naravi in – za najpogumnejše – izmenično prhanje s toplo in mrzlo vodo za živahen začetek dneva. Kakšni pa so pravzaprav vzroki za spomladansko utrujenost?

Sonce se smeje in prvo zelenje že vabi na vrt ali sprehod. Vi pa se počutite izčrpano in tudi krvni obtok vam povzroča težave, namesto da bi dobro pripravljeni in veseli odšli ven. To je tipično za spomladansko utrujenost.

Vzroki za to niso povsem pojasnjeni. Drži le, da ko postaja topleje, se žilje širi, krvni pritisk pa pada. Počutimo se šibko in včasih se nam celo vrti.

Tudi hormoni so krivi za težave. Telo pozimi tvori več spalnega hormona melatonina. Spomladi se nivo le-tega sicer zmanjša, vendar pri ljudeh, ki se veliko zadržujejo v zaprtih prostorih, prehod ne poteka brez težav. Posledica sta pomanjkanje zagona in utrujenost.

Konec s spomladansko utrujenostjo

Pojdite v naravo v vsakršnem vremenu – to je najboljše sredstvo. Dnevna svetloba pomaga telesu, da notranjo uro prestavi na pomlad.

Svetloba je z gibanjem pomembna tudi za proizvajanje hormona sreče serotonina, antagonista spalnega hormona. Telo je poleg tega dovolj oskrbljeno s kisikom, kar prav tako prežene utrujenost.

Dober nasvet je izmenično prhanje zjutraj. Spodbudi celotno presnovo in pomaga do dobre kondicije.

Pri tem je pomembno, da prhanje vedno končate s hladno vodo. Če krvni obtok še vedno peša, pomaga polivanje rok. Pri tem mrzlo vodo spuščamo po podlahti.

Privoščite si sadje, zelenjavo in čaj, ki temeljito razstrupi

Veliko sadja in zelenjave napolni večinoma prazne depoje vitalnih snovi v telesu po zimi.

Zelo okusna in posebno bogata s pomembnimi vitamini in minerali so zelišča, kot je čemaž, lopatica, regrat ali grenkuljica. Čudovita so v solati. Tudi polnozrnati izdelki dajejo energijo.

Večkrat si privoščite morsko ribo, ki vsebuje veliko triptofana, temeljnega gradnika hormona sreče.

Redkvica je prav tako odlična za preganjanje utrujensoti. Pekoče so zaradi gorčičnih olj, ki
spodbujajo presnovo. Dajejo veliko železa – to je idealno pri ohlapnosti, ker izboljšuje tvorbo krvi in oskrbuje celice z energijo.

Iz brezovih listov si pripravite izvrsten čaj, s katerim boste pospešili delovanje ledvic in telo temeljito razstrupili. Priporočljiva je dvotedenska kura, pri kateri vsak dan popijemo liter čaja.

Komprese preženejo depresijo

Nekaj kapljic naravno čistega metinega olja dodamo v skledo z vročo vodo, namočimo vanjo brisačo in jo ožamemo.

Brisačo za pet minut položimo na obraz ter pri tem globoko vdihnemo v trebuh in znova izdihnemo.