10 modrosti budističnih menihov

10 modrosti budističnih menihov (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2018

Iz dejanj budističnih menihov se lahko naučimo veliko uporabnih stvari za življenje. Se ravnate po kateri izmed naštetih?

1. Osredotočijo se na eno stvar. Izključijo distrakcije in se posvetijo sedanjemu trenutku ter nalogi, zato so bolj učinkoviti.

2. Od sebe dajo vse. Ker se vedno potrudijo po svojih najboljših močeh, manj pogosto obžalujejo, da česa niso storili.

3. Ne skušajo nadzorovati tistega, kar ni v njihovi moči. Mnogih situacij ne bi morali popraviti, tudi če bi naredili kaj več in oni se tega zavedajo. Ne upirajo se naravnim spremembam, ampak se jih trudijo sprejeti.

4. Posedujejo samo to, kar potrebujejo. Ne “hranijo” odvisnosti od stvari s kupovanjem novih, kot to počnemo v modernem času. Preprosto življenje je bolj sproščeno in srečno.

5. Vzamejo si čas zase. Na ta način skrbijo za svoje mentalno zdravje. Včasih bi se tudi mi morali odmakniti in razmisliti o sebi ter tem, kar želimo doseči.

6. V življenju ustvarijo red. Dnevna rutina pomaga, da se osredotočimo na pomembne stvari in si privoščimo prosti čas.

7. Živijo, kot da je vsak dan njihov zadnji. Ignoriranje dejstva, da nas nekoč ne bo več, preprečuje, da bi živeli polno življenje in izkoristili ponujene priložnosti.

8. Izrazijo svojo kreativno plat. Naj bo to šport, ustvarjanje, glasba … Pomembno je, da izrazite čustva, ki se nabirajo v vas na pravi način.

9. Vzpostavijo ravnovesje. Ne živijo v ekstremih, kar mi (pre)pogosto počnemo, ko ne moremo odklopiti službe vse do večernih ur.

10. Služijo drugim. Nič ne prinese večjega miru in zadovoljstva kot pomoč in razveseljevanje ljudi okrog vas. Na koncu se vas bodo spomnili po vaših dejanjih.