10 znakov, da smisel življenja iščete v napačnih stvareh

10 znakov, da smisel življenja iščete v napačnih stvareh (foto: Caleb Frith | Unsplash) Caleb Frith | Unsplash
17. 10. 2021

Ugotovite, katerih 10 znakov razkriva, da iščete smisel svojega življenja in izpolnjenost v napačnih stvareh!

To, kar si rečete danes, jutri postane vaša realnost. Obstaja nekaj splošnih prepričanj, kako življenja ne bi smeli živeti.

1. Pogosto se pritožujete

Se pogosto pritožujete nad delom, šefom, plačo, sosedi ali zakoncem? Če je odgovor pritrdilen, potem večino časa širite negativno energijo.

Negativnost ne bo ničesar spremenila, temveč vas bo držala na istem mestu. Zato spremenite način razmišljanja in govorite več o tem, zakaj ste v življenju hvaležni, in ne le o tistem, kaj vam ni všeč.

2. Ne skrbite za svoj um

Če se ves čas kot oseba ne razvijate in ne učite novih stvari, to pomeni, da stagnirate, ravno tako kot vedno mirno jezero, na površini katerega se ustvarja zeleno blato. 

Podobno se dogaja tudi z našim umom, če ga ne bomo aktivirali in se ne bomo naučili novih stvari. Pozitivni izzivi v življenju bodo vaš um obogatili.

3. Pogosto o sebi govorite negativno

"Bodisi da menite, da lahko, ali meniti, da ne morete – v obeh primerih imate prav," je modro povedal Henry Ford.

Če sami sebi rečete, da niste dovolj pametni, da pri delu napredujete ali začnete svoj posel, boste imeli prav. Če si govorite, da ste preutrujeni za spremembo v življenju, imate prav tako prav.

To, kar si rečete, postane vaša resničnost. Zato skrbno izbirajte, kaj boste rekli o sebi, ker so vaše misli in vaše življenje eno in isto.

4. Ne načrtujete prihodnosti

Vedno je najbolje živeti zdaj, v tem trenutku, ampak včasih je treba pogledati v prihodnost, da bi razumeli, kam greste.

Če nimate cilja ali načrta, potem ste kot ladja, ki brez cilja pluje po oceanu v upanju, da bo svojo pot zaključila na nekem dobrem mestu. Ampak ne bi smeli tako živeti. 

Morate ustvariti svoj lastni vodnik za življenje, v katerem boste razvili načrt, korak za korakom, ki vas bo popeljal na mesto, kjer želite biti.

5. Preveč časa preživite z ljudmi, ki ne prispevajo k vašemu razvoju

Z lahkoto se nam lahko zgodi, da se 'zataknemo' z ljudmi, ki ne prispevajo k temu, da smo boljše osebe. Če s takšnimi ljudmi preživite preveč časa, boste stagnirali ali vas bodo s sabo potegnile navzdol. 

To so ljudje, ki jim v pogovornem jeziku rečemo energijski vampirji. Iz vas sesajo življenje in vam ne dajejo ničesar pozitivnega. Poiščite si družbo ljudi, v kateri se boste razvijali kot oseba.

6. Odvisni ste od mobilnega telefona

Razmislite, koliko časa porabite za mobilni telefon in koliko ta odvisnost vpliva na vaše odnose z drugimi ljudmi. Morda med večerjo s svojim partnerjem ali otroki pošiljate SMS ali raziskujete po spletu.

Če to počnete, boste zamudili čas, ki bi ga lahko preživeli z najbližjimi, ali čas, ki bi ga lahko namenili načrtovanju prihodnosti.

7. Porabljate denar za nepomembne stvari

Obstaja razlika med potrebami in željami, vendar sodobna družba vse bolj črta to razliko. Veliko ljudi porabi denar za najnovejše tehnološke naprave, avtomobile, potem pa so v finančnih težavah, ker jim zmanjka za osnovne življenjske potrebe. 

Če se ustavite in razmislite, boste spoznali, da v resnici potrebujemo zelo malo.

Nekatere od teh potreb so hrana, voda, streha nad glavo in ljubezen. Vse drugo so samo priboljški. Torej razmislite o tem, za kaj porabite denar, in na podlagi tega naredite nekaj sprememb. Morda boste lahko nekaj denarja prihranili za prihodnost.

8. Ne zapuščate svojega območja udobja

Življenje se začne, ko zapustite svoje območje udobja, pravi življenjska modrost. Zato se opogumite in tvegajte pri stvareh, ki lahko izboljšajo vaše življenje, in upoštevajte, da obstaja razlika med tveganjem in preračunanim tveganjem.

Vsako tveganje ni sigurno, toda preračunano tveganje pomeni, da ste pretehtati vse možnosti in prišli do dobrega, smiselnega akcijskega načrta. 

9. Ne spite dovolj

Spanje je bistvenega pomena za dobro zdravje. Če se ne morete naspati, ker ste prezaposleni ali imate navado, da ste pokonci pozno v noč, bi morali ponovno preučiti svoje navade.

10. Ne skrbite dovolj za svoje telo

Uravnotežena, zdrava prehrana in gibanje imata še druge pozitivne učinke, razen hujšanja.

Zdrave navade vplivajo tako na duševno zdravje kakor tudi na to, da se na splošno počutimo dobro.

Razmislite o svoji prehrani in količini telesne dejavnosti. Morda boste spoznali, da vam lahko nekatere majhne spremembe bistveno izboljšajo življenje.