21 napotkov za izpolnjujoče življenje in več pozitivne energije

21 napotkov za izpolnjujoče življenje in več pozitivne energije (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2020

Ko opazite, da postajate nezadovoljni in pesimistični, poskusite slediti naslednjim napotkom, vzpostavite intimen odnos s sabo in odkrijte, kaj vam preprečuje izžarevanje pozitivne energije.

1.

Albert Einstein je dejal: Blaznost je vedno znova in znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate. Pozorni bodite na vzorce v življenju - na tiste, ki vam vzbujajo močna čustva in zaradi katerih delate stvari, ki si jih ne želite. Če niste zadovoljni z rezultatom dela, če vam ni všeč odnos s sestro, kako preživljate nedeljske popoldneve … naredite spremembo, naredite drugače.

2.

Sogovornika vedno poglejte v oči. Zazrite se vanje. Še večkrat, kot ste to počeli običajno. Očesni stik povezuje, zbližuje in odpravlja dvome vase.

3.

Upajte si prositi za pomoč, ko jo potrebujete. Za vodenje. Prošnja za pomoč ni šibkost in ne smemo jo enačiti z neuspehom.

4.

Ko vam ljudje priskočijo na pomoč, si zapomnite. Ko vam ne, si zapomnite. In naredite vse, kar je v vaši moči, da boste tudi vi tista oseba, ki pomaga, ko to lahko.

5.

Ne bojte se sprememb, čeprav vzbujajo občutek nelagodja. To je v redu. Premikate se in rastete.

6.

Ozrite se okoli sebe. Odvrnite pogled od telefona. Poglejte okoli sebe. Opazite drevesa, mlado mamico na ulici, psa, ptice, dežne kaplje, sončne žarke …

7.

Bodite tisti, ki posluša in sprašuje, ne tisti, ki govori le o sebi. Vsaka oseba, ki jo srečamo, v naše življenje prinaša pomembne lekcije.  

8.

Zapomnite si – nihče ni popoln in nihče nima popolnega življenja. Vsakdo pozna bolečino, razočaranje, neuspeh … To, kar vidite na družbenih omrežjih, je le delček zgodbe.

9.

Berite stvari, ki vas »prisilijo« k razmišljanju. To ne pomeni, da morate brati o astrofizik (razen, če to res želite). Potrebujete le nekaj več kot le pasivno gledanje tv oddaje. Telovadba za možgane prav tako pomembna kot je za telo.

10.

Na dneve, ko bi najraje dan preživeli v sprani trenirki in s čokolado v žepu, tega ne naredite. Osvežite se, uredite si frizuro in oblecite nekaj, v čemer se boste počutili posebno. Tisti trenutek vam bo to morda odveč in nesmiselno, a preostanek dneva si boste hvaležni.

11.

Razmislite o preteklosti – kako vas je oblikovala, kaj vas je naredilo močnejše. Pomislite na stvari in izkušnje (dobre in slabe), za katere ste hvaležni, saj ste prav zaradi tega osebnostno dozoreli.

12.

Vendar ne dovolite, da bi imele vaše pretekle odločitve preveč moči nad vami – najboljše, kar lahko naredite zase, je, da razmislite, kaj bi danes naredili drugače. Takšno razmišljanje vam lahko pomaga pri vaših odločitvah danes. Živite tukaj in zdaj, naredite spremembo tukaj in zdaj. Tisto, kar je bilo, je za vami.

13.

Zapišite si cilje. Vendar brez pritiska. Če specifičnih ciljev nimate, pomislite na tiste majhne stvari: naslednji mesec želim preteči kilometer več, preizkusiti želim dva nova recepta … Cela vrsta študij pravi, da je zapisovanje ciljev učinkovito. V eni izmed njih so celo ugotovili, da se možnost, da boste cilje dosegli, če si jih boste redno zapisovali, večje za kar 42 odstotkov.

14.

Kadarkoli imate priložnost hoditi, hodite. Pa naj bo to krajši sprehod ali daljši, morda celodnevni pohod.

15.

Nekomu priskočite na pomoč oziroma naredite eno dobro gesto. Komurkoli. Prijatelju, teti, sodelavki, neznancu … Priskočite na pomoč sodelavki, ki je očitno pod stresom zaradi novega projekta. Neznanca v trgovini spustite v vrsto pred sabo.  

16.

Ne iščite potrditve v drugih, ko gre za vaše sanje. Bolj boste iskali potrditve, bolj boste odvisni od njih. Manj jih boste iskali, srečnejši boste.

17.

Ne pozabite na majhne prijetne trenutke, s katerimi se boste srečali na svoji poti do cilja. To vas bo motiviralo. Prav je, da ste osredotočeni na končen cilj, a tudi pot do tja je pomembna.

18.

Razmislite, kolikokrat o nekomu govorite negativno. Pomembni sta dve stvari: takšno početje poskusite zavestno ustaviti in vedno se vprašajte, zakaj to počnete. Verjetno boste ugotovili, da gre na vaši strani za negotovost, razočaranje … Predvsem pa se boste tako veliko naučili o sebi. In se nato tudi počutili veliko bolje.

19.

Poskrbite, da boste spili dovolj vode.

20.

Včasih bodite sami in počnite stvari sami. Če vas je tega strah, je to znak, da morate ugotoviti, zakaj vas je strah, in se naučiti biti sami.

21.

Kjerkoli že ste, bodite tam. Bodite prisotni.

Preverite še:
Ali pa: