23 preprostih korakov, kako postati srečnejši (tudi, ko v življenju naletimo na oviro)

23 preprostih korakov, kako postati srečnejši (tudi, ko v življenju naletimo na oviro) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 12. 2021

Gretchen Rubin, avtorica knjige Better than before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives deli svoje zanje, modrost in izsledke o tem, kako postati srečnejši – tudi, ko v življenju naletimo na oviro.

1.

Bodite nežni do sebe. Ljudje včasih mislijo, da ne bodo zagrešili toliko napak, če bodo zaradi preteklih napak do sebe ostri. Prav nasprotno. Raziskave so pokazale, da se ljudje, ki so do sebe sočutni in si prigovarjajo »no, saj se vsem zgodi« oziroma »izučilo me je in naslednjič bom to storil bolje«, lažje držijo zdravih navad.

2.

Ko postane težko: Pocrkljajte se, kot bi bili malček. Malček, ki ne sme biti preveč lačen, ne sme ga preveč zebsti, ne sme biti preveč zaspan, na sebi pa ne sme imeti neudobnih oblačil.

3.

Bolečino je bolje preprečiti kot potlačiti. Dobesedno in v prenesenem pomenu.

4.

Ko je učenec pripravljen, se učitelj pojavi. (Zenovski pregovor)

5.

Najboljši spomini se rodijo, ko gredo stvari narobe. Če se spomnite na taborjenje, novega kužka ali dolg družinski izlet z avtom, kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin?

6.

Pojdite ven. Raziskave so pokazale, da sončna svetloba in naravno okolje izboljšujeta razpoloženje.

7.

Pokurite energijo, da jo boste spet lahko ustvarili. Raziskave so pokazale, da se večinoma počutimo tako, kot se obnašamo. Če boste energični – stojte, namesto da bi sedeli, hodite hitreje, po stopnicah navzdol tecite – vam bo to dalo zagon energije.

8.

Vprašajte se: Komu zavidate? Zavist ni prijetno čustvo, nam pa nekaj pove. Če sestri zavidate spretnost v kuhinji, se lahko vpišete na kuharski tečaj.

9.

Zelo pozorni bodite na vse, kar želite prikriti. Potreba po prikrivanju družini ali sodelavcem – da ne bi opazili česa na računalniškem ekranu oziroma ugotovili, koliko denarja zapravite za razvado – kaže na to, da v določenih pogledih vaša dejanja ne odražajo vrednot.

10.

Zapolnite prosto mesto: »_______ je dober služabnik, a slab gospodar.« Ambicioznost, tehnologija, kofein, produktivnost. Kakšen je vaš odgovor? Med stvarmi, ki so neuporabne, in tistimi, ki jih ne uporabljate, obstaja razlika. Ura, ki ste jo podedovali od starega očeta, morda res ni točna, vam pa lahko služi kot lep spomin.

11.

Večina odločitev ne zahteva obširnih raziskav.

12.

Eden najboljših načinov, kako se boste osrečili, je osrečevanje drugih.

13.

Eden najboljših načinov, da boste osrečili druge, je, da boste srečni tudi sami.

14.

V vsaki sobi si omislite kaj vijoličastega, saj kanček nepričakovanega nikoli ne razočara.

15.

Vedno je pravi čas za uživanje ob prijetnem vonju, pa naj bo to čista brisača iz sušilca ali pa nekaj novega iz trgovine z orodjem.

16.

Odredite si čas, ko ne boste počeli ničesar določenega.

17.

Vsakodnevna opravila so pomembnejša od občasnih. V dobrih (tek) in v slabih primerih (kolaček).

18.

Delo je ena izmed najnevarnejših oblik odlašanja. Če morate dokončali letno poročilo, vam pospravljanje delovne mize, odgovarjanje na elektronsko pošto ali »raziskovanje« k temu ne bo prav nič pripomoglo.

19.

Ko imate prosti čas: Eden izmed najslabših načinov za preživljanje prostega časa je to, da dobro opravite nekaj, kar sploh ni bilo potrebno. Denimo razvrščanje papirjev, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujete več.

20.

Eno izmed polic pustite prazno, hkrati pa si omislite predal z navlako.

21.

Ko je nekaj razvrščeno, je takoj videti bolje. Lahko se odločite, kaj boste počeli, ne morete pa odločati o tem, kaj radi počnete.

22.

Dajte, zamenjajte tisto pregorelo žarnico.

23.

Nihče ne obžaluje, da si je priskrbel zalogo WC papirja.