3 najpogostejše napake savnanja

3 najpogostejše napake savnanja (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2019

Obisk savne velja za najučinkovitejšo in najstarejšo obliko naravnega zdravljenja. Toda še prej preverite, ali tudi vi delate te 3 napake.

Izvor

Še posebej na Finskem ima savnanje dolgo tradicijo – tam še danes najdemo prvotne dimne savne, imenovane tudi savne Savu (na primer v kraju Espoo, približno 20 km oddaljenem od Helsinkov), katerih obisk je pravo doživetje.

Grejejo jih s pomočjo peči na drva, vendar pa v savni ni klasičnega dimnika. Po določenem času dim, ki deluje dezinfekcijsko, izpustijo skozi posebne line in savna je pripravljena na obiskovalce.

Notranji prostor ostane popolnoma črn in sajast. Obiskovalec savne si vzame leseno podlogo in jo položi na klop v savni kot zaščito pred umazanijo. V savni močno diši po ožganem lesu.

Nežne savna kopeli

Vendar pa 100 vročih stopinj finske savne ne prenaša vsak dobro, zato se v zadnjih letih na trgu pojavljajo tudi t. i. bio savne z blažjimi temperaturami – med 45 in 60 stopinjami. V njih se zrak obogati z eteričnimi olji.

Tudi infrardeča savna je prijazna do telesa. Segreva se prek električnih sevalnih grelnikov, ki oddajajo infrardeče žarke. Toplotno sevanje prodre globoko v tkivo in tako segreje telo od znotraj.

Študije dokazujejo, da lahko s to obliko savnanja celo ublažimo bolečine mišic in sklepov pa tudi težave s kožo.

Potenje nas pomladi!

Znanstvene študije poleg tega dokazujejo, kar Finci vedo že dolgo: dobrodejno poten­je je čista oblika boja proti staranju. Redni obiski savn lahko denimo upočasnijo staranje kože.

Vzrok: koža se med savnanjem temeljito očisti, celice se hitreje obnovijo.

Obisk savne je torej primerljiv s kratkimi počitnicami, na katerih si odpočijemo, domov pa se vrnemo pomlajeni.

Tri najpogostejše napake savnanja

  1. Lahko s potenjem v savni preženemo prehlad? Ne drži. Prav nasprotno: akutni infekt se lahko celo še poslabša.
  2. Savnanja ne imejte za tekmovalni šport, temveč se poglobite v svoje telo. Ne recite si, da boste v njej čim dlje, da bo čim bolj vroče in da jo boste obiskali čim pogosteje. V tem primeru tudi zdravi ljudje tvegajo kolaps krvnega obtoka.
  3. Začetniki se morajo postopoma prilagajati na visoke temperature. Priporoča se, da savno na začetku obiščejo čez dan, kajti zvečer lahko vročina zmoti bioritem in lahko pride do motenj spanja.

Preverite, katera savna je najbolj primerna za vas.

In preberite še: Kako zdravijo živali in Zakaj si je obraz včasih dobro umiti z jabolčnim kisom