3 situacije v katerih morate vedno biti iskreni

3 situacije v katerih morate vedno biti iskreni (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2017

V dobi, kjer ljudje preurejajo čisto vse, od slike malice do prikrite grožnje v elektronskem sporočilu, je osvežujoče slišati povsem odkrit komentar. V nekaterih situacijah pa bi morali ne glede na vse ostati iskreni.

V katerih treh primerih morate biti vedno realni?

1. Kadar vas nekdo prosi za iskrenost

»Se ti zdi, da bi morala pomeriti večjo številke obleke?,« je vprašala Tina. Prijateljica jo je premerila s pogledom in namerno spregledala izstopajoče obročke celulita pri trebuhu. »Ne, ravno prav oprijeta je,« ji je odvrnila.

Včasih nas ljudje prosijo za iskrenost, vendar od nas pričakujejo prijaznost. Le kako naj zavrnemo navdušeno prijateljico, ki na vsak način svetu želi pokazati, da se ni zredila? Do neke mere je prijaznost na mestu, saj se od nas pričakuje spoštljivo vedenje. Ko pa vas oseba prosi za neposredno mnenje, ki bo izražalo natanko tisto, kar mislite, se ga ne bojte ponuditi. Bodite pozorni, da kritike podate s toplino in ne v nesramnem ali celo žaljivem tonu. Vedno jih utemeljite ali vsaj navedite razloge, ki so vas privedli do takega mišljenja.

2. Ko bo nekdo naredil očitno napako

Ni najbolj prijetno in lahko privede do burnih čustvenih odzivov, vendar je bolje, da ukrepate z iskrenostjo. Če na primer veste, da bo sodelavec zaprosil za napredovanje, vendar nima ustreznih kompetenc, ga najprej sami vprašajte nekaj vprašanj. Kaj je v zadnjem letu doprinesel k napredku, kakšne funkcije opravlja trenutno in kaj je po njegovem mnenju povod za povišico? Za vsako situacijo obstaja neposreden a nežen način, da nekomu pokažete resnico. Tudi če tega ne izrečejo, je precej bolje, da ste jih z realnostjo soočili preden so storili napako.

3. Ko vam intuicija preprečuje neiskrenost

Včasih že na daleč opazite, da je fant vaše prijateljice zanjo povsem neprimeren in kot dober zaupnik poslušate vse pritožbe, ki jih ima povedati o njem. Vas ne mika, da bi ji povedali resnico? V takih primerih krmilo prevzame intuicija, ki vas sili, da poveste to, kar čutite. Soočite prijateljico z dejstvom, da se vam njen partner zdi neprimeren, vendar naj sama odloči o prihodnosti zveze. Povejte ji tudi, naj se o njem ne pogovarja z vami, saj ni vaša naloga, da poslušate kritike v neskončnost. Kadar gre za osebe, ki so vam blizu, se ne bojte uporabiti iskrenosti.

Preberite tudi: