5 načinov, kako postati bolj sočutni in ljubeči do svojega (nepopolnega) telesa

5 načinov, kako postati bolj sočutni in ljubeči do svojega (nepopolnega) telesa (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2019

Se kdaj pogledate v ogledalo in vaš izraz postane podoben izrazu te ženske? Ste kar naprej v vojni s svojim telesom? Sovražite svoj izgled? Si želite biti nekdo drug? Bolj suhi, bolj fit, bolj ….?! Namesto da se obtožujete, začnite gojiti samospoštovanje in ljubezen do sebe. S spodnjimi nasveti bo lažje.

Nihče ni popoln, tega se vsi zavedamo, pa se vseeno pogosto primerjamo in vedno znova ugotavljamo, da nismo dovolj. Suhi, lepi, močni, natrenirani, vzdržljivi ... O sebi mislimo slabo, govorimo si negativne reči, ki pa samo še slabšajo našo samozavest in samopodobo.

Obrnite nov list, začnite se imeti radi.

Četudi imate kak kilogram preveč, če vaš las na levi strani štrli v napačno smer, če vaš nos ni popolnoma raven, če imate na bradi roj mozoljev. Pa kaj potem!

Vsi ti atributi vas delajo unikatne. Zakaj bi hoteli biti kopija drugih, zakaj bi se primerjali s top športniki, igralci, pevkami in z modeli (ki so tako ali tako močno retuširani na vseh javnih objavah)?!

Imate eno samo telo in čas je, da ga začnete ljubiti.

Le na ta način ga bodo lahko občudovali tudi drugi.

5 nasvetov, kako vzljubiti svojo fizionomijo:

1. Vsakič, ko se zaveste, da ste ljubosumni na postavo nekoga drugega, se zahvalite svojemu telesu 

Če se že morate primerjati, potem ne ciljajte zgolj na klasične atribute, ki jih vsak opazi 'na prvo žogo'.

Morda ima ženska, ki ji zavida bolj goste lase in tanjša bedra, morda ima moški, ki ga zavistno pogledujete, bolj čvrsto zadnjico in bicepse, ki se vidijo z letala … vi pa imate kaj drugega.

Če dobro premislite, boste to svojo posebnost gotovo našli. Vaše telo je sposobno marsikaterih čudovitih reči: diha, se giblje, posluša, razmišlja … in še in še.

2. Poiščite način gibanja, ki vam ustreza

Telesa so magični aparati! Ko smo aktivni, šele opazimo, kaj vse lahko počnemo, kako sposobne so naše mišice, žile, kosti.

Namesto da se osredotočate na tisto, kar se vam ne zdi v redu, počnite stvari, kjer pridejo do izraza prednosti vašega telesa.

Nismo vsi atleti, ni vam treba na maraton. Če ste bolj umirjene narave, se vpišite na jogo. Če ste kreativni, poskusite z modernim plesom. Če imate radi izzive, začnite plezati.

V smučarski opravi nihče ne bo presojal velikosti vaših prsi in obsega vaših nog … ste že občutili tisti svojevrsten užitek, ko se samo prepustite vodi in zaplavate? Nikoli ni prepozno. Pomembno je, da v izbranem športu uživate, da se ob njem sprostite in napolnite z energijo.

P. S. – če vas skrbi, da boste tudi med treningom razmišljali o svojem izgledu in nepravilnostih telesa, potem poskusite s kakšno intenzivno aerobno vadbo – verjemite, da za huda razglabljanja ne bo časa, saj boste vso energijo usmerili v pravilno dihanje in pravilno izvajanje določene vaje!

Preverite: 5 praktičnih načinov, kako razviti pozitiven odnos do lastnega telesa in ustaviti primerjanje (ki ničemur ne služi)

3. Prevetrite svoja družbena omrežja

Če vas družbena omrežja kar naprej bombardirajo s fotografijami nerealne lepote in recepti za razne nezdrave in nemogoče diete, te vsebine takoj blokirajte!

Nehajte slediti stranem in ljudem, ki vas navdajajo z občutkom manjvrednosti. Namesto tega raje poiščite strani s pozitivnimi mislimi in spodbudnimi citati, ki bodo nahranili vašo dušo ter vam dajali zalet.

4. Izbirajte oblačila, v katerih se dobro počutite

Ni vam treba slediti zadnjemu modnemu trendu, če v tesnih hlačah do pasu komaj dihate, če vam občutek volne na koži povzroča alergijo, če vam je neprijetno v plastičnih prosojnih bluzah in visokih petkah.

Izberite oblačila, v katerih vam je lepo in toplo. Ustvarite svojstven stil! Ko nosimo stvari, v katerih se dobro počutimo, avtomatično izžarevamo seksapil – najsi gre za kostim ali pa za udobne bleščeče pajkice!

5.  Odkrito se pogovorite s svojimi bližnjimi

Postavite meje glede pogovorov o dieti, hujšanju, kilogramih … Če vas te teme navdajajo s slabimi občutki, vam res ni treba dolivati olja na ogenj.

Če bližnjim poveste, da je to vaša šibka točka, bodo to cenili. Radi vas imajo zaradi vaše osebnosti!

Izogibajte se situacijam, kjer bi vas družba prisilila v to, da pozabite na svoja pravila, na primer, da naročite koktejl ali kos tiste božanske čokoladne torte … če bodo bližnji vedeli, s čim se borite, bodo bolj razumevajoči, podpirali bodo vaše cilje, namesto da bi vas dražili ali izzivali.

Pripravila: vh

Preberite še: 3 dejavniki, ki vplivajo na negativno samopodobo

ali pa

Enotedenski izziv za boljšo samopodobo

Vir: Tiny Buddha