5 odličnih knjig za aktivne

5 odličnih knjig za aktivne (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2015 Vir: Lisa

Včasih tudi aktivni potrebujemo le mir in dobro knjigo.

Tek in maraton, popolni vodnik

Tek in maraton, popolni vodnikPoučite se o mehaniki teka, tekaški opremi, obutvi in oblačilih, prehrani in oskrbi s tekočino, pravilnem ogrevanju in ohlajanju ter vajah za krepitev telesa.

Zmogljivost in moč razvijajte z raznovrstnimi programi za tek na 5 in 10 kilometrov, polmaraton in maraton. Z njimi boste lažje dosegli cilj, ne da bi tvegali izgorelost, naveličanost in običajne tekaške poškodbe.

Poženite se cilju naproti, bodite ponosni na svoj dosežek in predvsem – uživajte! Knjigo je izdala založba Mladinska knjiga.

Športni gen, David Epstein

športni gen, David EpsteinV tej prelomni, strokovno podkovani in vseskozi privlačno napeti knjigi nas David Epstein popelje na svojevrstno športno raziskovanje, pri katerem se nameni dokončno odgovoriti na večno vprašanje, kaj je najpomembnejše pri doseganju športnega uspeha: talent ali trening? Na tej poti razišče in preobrne mnogo mitov in prepričanj, ki jih imamo v zvezi s športom in treningom.

Epstein v svoji knjigi Športni gen ves čas preseneča. Pod vprašaj denimo postavi t. i. pravilo 10 tisoč ur, ki predpostavlja, da je za športni uspeh potreben trd trening od zgodnjega otroštva. Pokaže nam, da določene lastnosti – denimo kot blisk hitre reakcije igralcev bejzbola – niso prirojene, temveč so posledica vadbe, po drugi strani pa nam razkrije, da imajo veščine, za katere smo bili prepričani, da so pridobljene s treningom, v resnici svoje genetsko ozadje.

Skozi vso knjigo nas Športni gen spodbuja k temu, da še enkrat razmislimo o resnični naravi uspeha – bodisi športnega ali pa tudi kakega drugega v vsakdanjem življenju. DAVID EPSTEIN je večkrat nagrajeni novinar Sports Illustrated, najbolj znane športne revije na svetu, v kateri pokriva športno znanost, medicino in olimpijske športe. Založba Umco

O čem govorim, ko govorim o teku, Haruki Murakami

O čem govorim, ko govorim o teku, Haruki MurakamiIzjemen avtobiografski zapis japonskega pisatelja Harukija Murakamija.

Njegova strast do maratonskega teka, s katerim se ukvarja že vse življenje, je spodbudila vrsto intimnih zapisov, spominov in življenjskih nasvetov. O življenju, literaturi in samotnosti, ki jo dajejo dolgi kilometri poglobljenega premisleka.

Odličen duhovni trening, po katerem bralcu preostaneta le dve možnosti: da obuje tekaške copate in se poda v dir ali pa navdihnjeno – po zahtevni športni preizkušnji telesa – napiše svojo zgodbo. Založba Mladinska knjiga

Ultrablus, Samo Rugelj, Žiga Gombač, Boštjan Videmšek

Ultrablus, Samo Rugelj, Žiga Gombač, Boštjan VidemšekTrije možje. Trije pisci. Trije tekači. Trije obsedenci. Trije bralci. Trije značaji. Tri življenjske poti. Malo skupne zgodovine, a zajeten kupček skupnih točk. In ena, osem mesecev dolga skupna dogodivščina, ki je kriznega poročevalca (in 'nogometaša') Boštjana Videmška, publicista (in hribolazca) Sama Ruglja ter mladinskega pisatelja (in boksarja) Žigo X Gombača iz zagrizenih individualistov poskušala spremeniti v kompanjone in ekipo. Ekipo tekaških navdušencev, ki so se sredi ameriške divjine spopadli s svojim prvim ultramaratonom v življenju. S stotimi kilometri gora in puščav, ki so sledili tisočim kilometrom 'pripravljalne' podlage.

Ultrablues je potovanje od ultramaratonske ideje do njenega uresničenja. Je potovanje po tekaški in življenjski premici, ki se le na končnem cilju – pa še to samo za trenutek – spremeni v daljico. Je (dobesedno) potovanje po skoraj neskončnem številu tekaških in življenjskih destinacij. Je potovanje in oblikovanje osebnosti. Založba Umco

Ustvarjen za gibanje, Grega Hočevar

Ustvarjen za gibanje, Grega HočevarUstvarjen za gibanje ni enciklopedični priročnik, ki bi odgovarjal na tisoč in eno vprašanje, je bolj pripoved, ki nas poskuša spoprijateljiti z lastnim telesom.

Avtor nas lahkotno vodi skozi zapletene kemične, fizikalne, fiziološke, kineziološke in druge procese ter zanje ves čas išče ponazoritve v vsakdanjem življenju, v naravi, v svetu vrhunskih športnikov in celo v pripovedih literarnih klasikov.

Včasih nam prav osupljivo preprosto odgovarja na zapletena vprašanja: kaj je mišični spomin, zakaj kolcamo, s kakšno hitrostjo bi lahko tekli po vodni gladini, katere mišice se sprožijo, ko si natakamo kozarec vina? V kaj se pretvorijo vdihane molekule kisika? Kaj nam sporoča telesna bolečina? Zakaj se morajo vrhunski šprinterji za deset sekund teka ogrevati kar eno uro? Katere so prednosti intervalnih treningov in ali je bosonogi tek res primernejši? Zakaj smo zadihani?

Avtor je knjigo dopolnil z bogatim izborom fotografij, ki pripovedujejo zgodbe vrhunskih slovenskih športnikov, pod njimi pa so se podpisali nekateri najvidnejši slovenski mojstri športne fotografije. Založba Ciceron