5 stvari, ki jih morate doživeti vsaj enkrat v življenju (in tega ne boste nikoli obžalovali)

5 stvari, ki jih morate doživeti vsaj enkrat v življenju (in tega ne boste nikoli obžalovali) (foto: Zoran Andreevski) Zoran Andreevski
1. 4. 2019

Kdaj ste nazadnje v sebi začutili tisti vznemirljivi in edinstveni občutek, ko se človek poda v nekaj novega? To je naše edino življenje, zato si vzemimo čas tudi zase in za ustvarjanje nepozabnih spominov. Kot so naslednji …

1. Prvi pomladni dnevi v Dolini Triglavskih jezer

Preučuj naravo, ljubi jo in ostani blizu nje. Nikoli te ne bo razočarala. - Frank Lloyd Wright

Odpravite se na nepozaben spomladanski pohod od planine Blato do Dvojnega jezera v Dolini Triglavskih jezer.

Dvojno jezero, ki ga sestavljata peto in šesto Triglavsko jezero, se nahaja na južni strani 5,5 kilometrov dolge Doline Triglavskih jezer na nadmorski višini 1.669 m. Ob petem jezeru stoji koča pri Triglavskih jezerih, ena izmed prvih planinskih postojank v naših gorah.

2. Razgled z Nebes

Mesto počitka, ki ponuja osupljiv pogled na Triglavski narodni park in dolino reke Soče.

Elegantne hišice Nebesa se nahajajo ob vznožju Kuka, Kolovrata in Matajurja in ponujajo vse, kar potrebujete za popoln počitek – wellness prostore, kotičke za kneippanje in jogo … Če pa si vseeno zaželite novih doživetij, si lahko izposodite gorska kolesa. Hiške so opremljene s panoramskimi okni in zares ponujajo fantastičen razgled.  

3. Sončni vzhod na Ratitovcu

Bodi blizu srca narave ... Vsake toliko časa preplezaj goro ali preživi teden v gozdu, da si očistiš dušo. - John Muir

Ratitovec je čudovit pozimi in poleti, še bolj pa, ko nanj posijejo jutranji sončni žarki. Zato se je vredno zbuditi dovolj zgodaj, da ujamete sončni vzhod.

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora. Najvišji točki doseže v vrhovih Gladki vrh (1.666 m) in Altemaver (1.672 m). Tik pod Gladkim vrhom se nahaja Krekova koča, kjer si lahko privoščite slovenske jedi in najboljše flancate.

4. Skok v jezero Jasna

Sprehod ob potoku Pišnica zaključite s skokom v jezero Jasna.

Jezero Jasna se nahaja v bližini Kranjske Gore ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Tu se lahko poleti ohladite in osvežite, se povzpnete na 6 metrov visoko razgledno ploščad, uživate v razgledu in ob lepih večerih prisluhnete glasbenim nastopom.

Okolica ponuja tudi številne priložnosti za sprehode in pohode: do doline Krnica in v dolino Tamar, na Vršič ter Slemenovo špico, obiščite lahko Martuljške slapove in Zelence …

5. Spanje pod zvezdami

Ali v krošnjah dreves.

Poleti ne pozabite, da si morate eno toplo noč rezervirati za spanje pod zvezdami. Vzemite spalno vrečo in šotor, dobro družbo in jo mahnite nekam v neokrnjeno slovensko naravo, lahko v hribe ali na morje – samo da bodo zvezde nad vami.

Ali prespite v viseči postelji v krošnjah dreves.

Foto: arhiv Nebesa, Zoran Andreevski (Ratitovec), Aleš Krivec (planina Blato, Dvojno jezero), Profimedia, arhiv Pustolovski park Geoss

Preverite še: Idilični objezerski kraji v bližini, ki jih enostavno morate obiskati