5 življenjskih modrosti o sreči 100-letnikov

5 življenjskih modrosti  o sreči 100-letnikov (foto: profimedia) profimedia
10. 4. 2018

Na torti prižgati stoto svečko je precej zavidljivo. Kakšne modrosti nam ponujajo tisti, ki jim je to uspelo? Učimo se od izkušenih starostnikov.

Sreča …

  • je v tem, kar počnemo. Posedanje in čakanje na priložnosti, ne bo obrodilo sadov. Če želite nekoč postati eden izmed srečnih starostnikov, se lotite uresničevanja ciljev in želj. Ustvarjanje lepih spominov je največ, kar lahko naredite za lepo starost. Ne dovolite si, da bi nekoč obžalovali vse, česar niste niti poskusili. Ko boste prvič stopili iz svojega udobnega mehurčka in storili nekaj, kar ste vedno želeli, bo šlo naslednjič precej lažje.

  • pride z optimizmom in pozitivnim pristopom. Ne lovite sreče, ker vam bo vedno ušla, ko jo boste že skoraj imeli v rokah. Namesto tega pomislite na vse, kar že imate in bodite s tem zadovoljni. Pravijo, da šele po izgubi spoznamo, kaj lepega smo imeli. Če boste znali videti lepo v majhnih stvareh, rek za vas ne bo veljal. Vse, česar se lotite, skušajte sprejeti z nasmehom, čeprav je včasih težko. Poskusiti ni greh, kajne?

  • pomeni živeti v sedanjosti. Oklepanje preteklosti vas zavira in preprečuje, da bi izkoristili ponujene priložnosti v sedanjosti. Obremenjevanje s prihodnostjo vas nenehno spravlja v stres in navdaja s strahom, kaj bi bilo, če … Ob vsem tem pozabljate na sedanji trenutek, ki brez prave vrednosti hiti mimo vas. Časa nimamo neomejeno, zato ga pametno izkoristite.

  • se skriva v trdnih odnosih z bližnjimi osebami. Nasmejemo se ob prijateljevi šali, nerodni situaciji z bratom in spodletelem zmenku s partnerjem. Negujte odnose z družino, prijatelji in partnerjem, saj jih boste hoteli imeti ob sebi, ko boste zaprli oči in upihnili veliko število sveč na torti. Poskrbite, da boste pogosto uživali v njihovi družbi.

  • nas najde, ko smo pripravljeni dati in ne zahtevamo česa v zameno. Ko nesebično pomagate drugim, sklepate nove povezave in prijateljstva. Prijaznost in pomoč dajeta pomen vašim dejanjem, poleg tega je to naravno zdravilo proti napetosti in depresiji. Poleg tega tudi po upokojitvi ostanete aktivni in imate še več časa za prostovoljstvo.

Preberite še: Kaj nam pripovedujejo sanje, ki se vedno znova ponavljajo