25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

6 izjemnih učinkov samogovora

3. 6. 2016

Je tisti, ki govori sam s sabo, nekoliko zmešan? Kje neki! Pametno se je pogovarjati tako. Študije dokazujejo, da ima to izjemne učinke. Preberite, katere in kako jih lahko izkoristite.

"Ostani čisto mirna!" si rečemo. Glasno in jasno – zlasti če smo doma in lahko globoko zadihamo. Če so v bližini drugi, se hitro bojimo, da bi nas imeli za čudne.

Znanstveniki so odkrili, da se skoraj 96 % ljudi pogovarja s sabo, vendar se ob tem čudijo, če to počne nekdo, ki ga poznajo. Zakaj? Ker pogosto skoraj ne opazimo, kadar govorimo glasno s sabo.

Eno je, če komuniciramo z glasovi, ki se porjajo v naši glavi, nekaj povsem drugega pa, če se s sabo pogovarjamo povsem zavestno. To ima zgolj prednosti.

Kovačnica idej

Pri otrocih lahko opazite, da kar naprej nekaj mrmrajo in se pogovarjajo s sabo. Včasih govorijo tudi s svojimi namišljenimi prijatelji. In tako lahko kreativne zamisli razvijamo tudi odrasli. Če boste glasno komentirali svoja razmišljanja in si postavljali vprašanja, boste zadane naloge rešili hitreje in boljše. Dejansko boste ubesedili svoje zamisli.

Vir motivacije

Vrhunski športniki in njihovi trenerji vedo, da prigovarjanje samemu sebi spodbuja in opogumlja. Zadostujejo že: "Teci!" ali pa "Daj vse od sebe!"

Učinek učenja

Bodisi za računalnikom, pri ročnem delu ali pa pri novi nalogi na delovnem mestu: hitreje se boste učili, če boste glasno ponavljali posamezne korake novega postopka. "Najprej na levo, nato navzgor, nato spodaj ..." Glasno izgovorjeni napotki gredo hitreje v kri. Enako velja, če se moramo naučiti na pamet pesem ali pa si pred vožnjo z letalom zapomniti številko sedeža. Kar izrečemo na glas, se nam bolje vtisne v spomin.

Otok miru

Otroci pojejo, če jih je strah. Kadar prisluhnemo notranjemu glasu, se sproži pomirjevalni učinek. Še toliko bolj, če si prigovarjamo prijazne in spodbudne besede.

Poskusite. Ko boste naslednjič v stresu, si recite nekaj lepega – tako kot bi pomirili otroka. In če se vam bo kdo smejal? No, potem se kar enostavno zasmejite nazaj ...

Jaz ali ti?

"Čisto mirna sem" ali pa "Čisto mirna si" – kako naj se nagovorimo? Strokovnjaki so ugotovili, da od samopogovorov največ profitirajo ljudje, ki se naslavljajo s ti in ne jaz. Še bolj učinkovito je vse skupaj, če uporabite lastno ime. S temi nagovori ustvarimo majcen odmik od sebe – in svojih čustev.

Zato se hitreje umirimo. Naša podzavest se pozorneje odzove na nagovarjanje s ti in sporočilo vzame bolj resno.

Ton določa glasbo

Psihologi vedo, da je naša osebnost sestavljena iz različnih delov. Eden od njih je vedno kritičen. To je naš 'dežurni kritik'. Če ima ta del prevlado, smo nagnjeni k temu, da se kar naprej karamo – tudi v osornih samopogovorih. To morate nujno ustaviti. Tudi z glasno izrečenim stavkom: "Zdaj pa nehaj. V vsem vedno vidiš le negativno in to te ne bo pripeljalo nikamor."

Če boste nervozo razširjali z glasnim in ponavljajočim "joj, joj, joj", se ne boste pomirili, temveč boste samo še bolj napeti. Raje pomislite: z mirnimi, prijaznimi besedami se pride najdlje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri