6 razlogov, zakaj ni nujno slabo preklinjati

6 razlogov, zakaj ni nujno slabo preklinjati (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2017

To smo čakali! Starši niso imeli prav, ko so nas učili, da ne smemo nikoli kleti! Dokazali so, da ima preklinjanje na nas številne pozitivne učinke. Hitro preverite, katere, in članek delite s svojimi najbližjimi.

1. Preklinjajo pametnejši

Dolgo je veljalo, da pogosteje preklinjajo tisti, ki imajo siromašnejši besednjak, a ta mit je znanost že ovrgla. Ravno nasprotno trdi članek revije in spletne strani Time, in sicer, da je preklinjanje znak širšega besednjaka in celo višje čustvene inteligence.

2. Preklinjanje zmanjšuje stres

Sami dobro veste, kako odlično se počutite, ko sprostite jezo in zraven kakšno sočno poveste. Ne brez razloga. Nedavna študija je namreč pokazala, da se ob preklinjanju zmanjša raven kortisola v telesu, hormona, ki ga povezujejo z nastankom srčnega infarkta, osteoporoze in debelosti.

kletvica

Preklinjanje nas dejansko sprosti in preprečuje, da jezo držimo v sebi.

3. Preklinjanje povečuje samozavest

Če preklinjamo v mejah normale in si s tem ne nakopljemo še dodatnih težav doma in v službi, nam lahko kakšna kletvica v jezi da občutek, da imamo situacijo pod kontrolo, so pokazale študije. Preklinjanje povečuje raven adrenalina, ki sicer resda povečuje agresijo, a ravno agresija nam da občutek, da smo v nekem trenutku močnejši od nasprotnika. 

4. Preklinjanje zmanjšuje bolečino

Ste si kdaj zvili gleženj, bili sredi popadkov, zlomili nogo, izpahnili ramo in glasno preklinjali na poti v bolnišnico? Raziskovalec Richard Stevens iz univerze Keele je povedal, da čustveno izražanje takrat, ko nas boli, dejansko zmanjša bolečino. 

5. Zaradi občasnega preklinjanja smo privlačnejši

Moški, ki tu in tam reče kakšno sočno, enostavno velja za privlačnejšega in bolj moškega! Tudi ženska, ki ji kdaj uide kakšna posrečena, ne pa vulgarna kletvica, je lahko v očeh moških videti bolj strastna. A pozor, preklinjanje, če je prepogosto in še posebej, če je žaljivo za druge, praviloma nemudoma odbije nasprotni spol.

 6. Preklinjanje v družini in med prijatelji je znak večje domačnosti

Bo držalo, kajne? V službi in pred neznanci le redko preklinjamo, doma pa lažje izrečemo kakšno kletvico. Zakaj? Ker smo med sebi ljubimi ljudmi lažje to, kar v resnici smo. To, da nekdo pred nami izreče kletvico, je znak, da je ob nas sproščen, iskren in odprt. 

Preberi še zabavne prevode avtohtonih slovenskih kletvic po angleško!

Prirejeno po tem članku spletne strani TheSpiritScience.