7 namigov za dobro voljo

7 namigov za dobro voljo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2016

Drobne zamisli, ki preprečujejo, da bi razpoloženjski oblakci zastrli sonce (v srcu).

Zaplešite!

Obstaja na milijone študij, ki kažejo, da ples osrečuje. Vzrok: gibanje poskrbi za boljšo prekrvavitev, zniža se koncentracija stresnih hormonov. Poleg tega ples spodbuja tudi sposobnost pozornosti, izboljša spomin in motorično koordinacijo. To uri naše možgane – in jih odvrne od tuhtanja.

Več. 9 neustavljivih razlogov, da takoj prižgete glasbo in začnete plesati

Dišeče vzdušje

Meta, citrusi, sivka in vanilja so znani kot vonji dobre volje, toda teh arom ne mara ravno vsak. Nič hudega, kajti vsak vonj, ki vam je všeč, spodbudi izločanje hormonov sreče. Od najljubšega parfuma do kreme za sončenje – kar privoščite si vohalno terapijo!

Sanjsko potovanje

Kdor si zna čez dan privoščiti malce sanjarjenja in v mislih doživeti nekaj lepega, se zna bolje spopadati s stresom. Psihologi svetujejo, da si zamislite neki trdni potovalni cilj, neki 'varni' kraj, kjer je vse dobro. Ko veste, kje je, ga lahko hitro dosežete, tudi če vam ne gre ravno dobro.

Spodbuda z YouTuba

Dobra ideja: poiščite video posnetke, ki poskrbijo za dobro voljo. Lahko so ljubke živali ali pa kakšni posnetki norčij. Pomembno je, da pričarajo nasmeh na vaš obraz in vam pokažejo, da je na tem svetu veliko lepega!

Pametno pospravljanje

Ima fenomenalen učinek: če se počutite nemirni, poiščite del stanovanja in po njem malce pospravite tako, da bo učinek takoj viden. Strokovnjaki svetujejo pomivanje posode ali pa pospravljanje kuhinjske mize. Pravijo, da ko so čiste in prazne osrednje površine stanovanja, se tudi v nas naseli nekaj čistosti. Pomembno: ne lotite se velikega pospravljanja. Ni vam treba iti v detajle, da bi izboljšali svoje razpoloženje.

Preberite: 8 laži o čiščenju, ki si jih ne priznate

Pogled navzgor

Naši možgani so bistri, vendar jih lahko prelisičimo. Pogled spustite proti tlom in nato z njim zdrsnite proti stropu. Očesno zrklo pri tem premikajte v smer obrvi in tak pogled zadržite za 30 sekund.

Trik: navzgor običajno gledamo, ko smo dobre volje. Če naredimo tako, naši možgani izločajo hormone sreče.

Bodite otročji

Tudi otroci so včasih slabe volje, vendar pa imajo celo kopico strategij, da se spravijo v dobro voljo. Njihova najljubša: kvašenje neumnosti. Tudi mi bi morali to početi pogosteje: delati grimase, govoriti neumnosti, skakati po lužah ali pa zaigrati lutkovno predstavo. Dajte prosto pot svojemu notranjemu otroku.

Preberite: 5 lekciji, ki se jih lahko naučimo od otrok

Značke: dobra volja