7 pravil savnanja

7 pravil savnanja (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2018

Sedeti v vroči savni, medtem ko se znojite, je ena boljših stvari, ki jih lahko naredite zase to zimo. 

Dokazano je, da delovanje izmenjave vročega in hladnega zraka zdravi, izboljšuje imunski sistem, odstranjuje škodljive stvari iz krvnega obtoka in celic, izboljšuje razpoloženje in vpliva tudi na lepoto naše kože. Visoka temperatura spodbudi delovanje vsakega organa, poleg tega pa znojenje telo osvobodi negativnih vplivov stresa in frustracij.

V savni se temperatura kože zviša za deset stopinj, notranjosti telesa pa za eno stopinjo. Z menjavanjem hladnega in vročega zraka se spodbuja krvni pretok, ki je hitrejši in je tako oskrba krvi s kisikom in hranljivimi učinkovinami hitrejša in boljša.

Samo deset minut v savni je dovolj, da organizem povprečno izloči od 0,6 do 1,2 litra znoja in tako odstrani strupe iz telesa in spodbudi osvoboditev obrambnih celic, ki ščitijo telo pred virusi in bakterijami.

S tem se krepi imunski sistem. Dokazano je, da savna izboljša prekrvavljenost dihalnih poti za kar sedemkrat in je tako odlično sredstvo za boj proti prehladu in gripi.

Vse to pa Finci, ki so savnanje predstavili svetu, vejo že tisoče let. Vedo, da izmenjava vročega in hladnega zraka blagodejno vpliva tudi na dušo, saj spodbuja izločanje endorfina, hormona sreče.

Če imate težave z nečisto kožo in gubami, vam bo prav tako pomagala savna. Znojenje pospešuje prekrvavljenost, čiščenje nečistoče, maščobe in bakterije in spodbuja ustvarjanje novih kožnih celic.

Pospeši tudi metabolizem, pore se odpirajo in se očistijo strupov, stare kožne celice se luščijo, koža pa postane mehka, čvrsta in sijoča. Zato je savna dobra tudi v boju proti aknam in redehidraciji kože.

Bolj vitke in z manj celulita

Z izmenjavo vročega in hladnega zraka se krepi tudi vezivno tkivo in pospešuje izločanje prekomernih tekočin in škodljivih stvari iz tkiva, ki so glavni razlog za nastanek celulita.

Po savni se prhajte s hladno vodo in s tem spodbudite prekrvavitev in zmasirajte težavne dele s proticelulitno kremo, ki se bo po savni še globlje vpila.

Najbolje je, da savno obiščete v večernih urah, saj boste tako lažje zaspali. Pri tem je pomembno vedeti tudi, da ste v savni lahko največ 15 minut in da greste lahko vanjo samo trikrat na dan.

7 pravil savnanja

1. Pred vstopom v savno se oprhajte. 

2. V savno nikoli ne pojdite v kopalkah in natikačih, saj ti pod visokimi temperaturami začnejo ustvarjati neugodne vonjave. Slecite se, dobro se umijte in ogrnite z brisačo ali rjuho, ki jo boste uporabljali samo v savni.

3. Pred odhodom v savno odstranite ves nakit, saj se ta lahko segreje in povzroči opekline.

4. Če nosite očala ali leče, morate odstraniti tudi te. Leče lahko pod vplivom suhega zraka povzročijo resno draženje oči.

5. V savno nikoli ne nosite steklenice z vodo ali kakšnih drugih predmetov.

6. Rituala nikoli ne izvajajte takoj po jedi ali na prazen želodec. Najbolje je, da počakate uro ali dve, saj tudi za znojenje potrebujete energijo.

7. V savni bodite največ 15 minut, potem se oprhajte ali okopajte v bazenu, ki je temu namenjen, in počakajte 10 minut. Ta ritual lahko ponovite trikrat v edem dnevu.

Še nekaj pravil... 

Po bontonu je treba pred vstopom v savno na kratko – a ne preveč glasno – pozdraviti. Tudi vprašanje: "Ali je tu še prostor?" sploh ni tako staromodno, temveč zagotavlja občutek, da nihče nima občutka, da se mora v savni stiskati z drugimi ljudmi.

Pri vsakem odpiranju vrat savne se izgubi kar nekaj toplote. Zatorej si zapomnite, da je treba vrata zapreti zelo hitro. 

V vsaki savni velja osnovno pravilo – les je treba obvarovati pred znojem. Če imate dovolj velike in dolge brisače, se lahko udobno zleknete. Vedite pa, da lahko veliko znoja izločajo tudi vaša stopala, zato jih dobro obrišite, preden se boste vzpenjali po klopeh. 

V Sloveniji je dokaj nenavadno in tudi neobičajno, da bi se savnali v kopalkah. V Italiji in Franciji je denimo nekoliko drugače – tam nekateri ostanejo zaviti v brisače.

V savno se pridejo ljudje odpočiti, zato mora biti v njej kar se da tiho. To pomeni: nobenih glasnih pogovorov, sploh pa ne po telefonu. Enako velja v prostoru za počitek.

Olja v savni

Eterična olja, ki jih priporočajo za savno, so hitro hlapljiva in imajo ugoden vonj, na primer evkaliptus, limona, meta, bor, borovnice, sivka in cedra. Najpogosteje olja uporabljamo tako, da nekaj kapljic kapnemo v vodo in z njo polivamo kamenje.

Zmešajte 2 kapljici eteričnega olja s 600 ml vode in vlijte na kamen. Ne uporabljajte večje količine, saj bo vonj premočan.

Izogibajte se savni in kakršnimkoli oljem, če imate srčno bolezen ali težave z dihalnimi potmi, kot je na primer astma.

Izogibajte se močnim cvetličnim eteričnim oljem (vrtnica, geranija, ylang ylang), saj lahko privedejo do močnega glavobola in slabosti.