25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

7 smrtnih grehov – in kako si lahko z njimi tudi pomagamo

7 smrtnih grehov – in kako si lahko z njimi tudi pomagamo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 12. 2015 Vir: Lisa

Pridne punčke niso nečimrne in ne silijo v ospredje. Skopuštvo ni lepa čednost. In neobvladovanje jeze tudi ne. Drži, kajne?

Ne, ne nujno.

Seveda so vsi t. i. smrtni grehi v osnovi nekaj slabega. Vendar pa imajo – kakor je to običajno z zlom – v sebi tudi nekaj dobrega. Nekaj, kar potrebujemo in kar nam pomaga.

Preberite, kako jih lahko izkoristite – in kje so meje.

1. Ošabnost

Prvi od sedmih smrtnih grehov. Včasih je pri tem mišljena tudi nečimrnost, ponos, aroganca ali staromodno vzvišeno vedenje.

Gre za človeka, ki se popolnoma precenjuje in ne verjame le, da vse zna in ve, temveč ima o sebi vedno le najboljše mnenje. Vse se vrti samo okoli njega, ne prizna nobene svoje napake in na druge gleda zviška.

Skrito darilo:

Predvsem ženske prepogosto vzgajajo za veliko preveč skromne osebe. Posledica: stalno se prerekamo same s sabo, se ne maramo ali pa se ne cenimo dovolj. Vendar pa moramo najti pogum, da se postavimo zase. Pogum, da si rečemo: Ja, to je uspelo MENI!

2. Jeza

Za smrtni greh ne velja le pri kristjanih. Tudi pri budistih je t. i. osnovni strup, ki prinaša zlo drugim, človeka pa uničuje od znotraj.

Skrito darilo:

Zaradi strahu, da bi obveljali za agresivne, velikokrat požremo svoja čustva in občutja. To je čisti strup! Bolje bi bilo, da bi malo udarili po mizi in potegnili meje. Jeza nam lahko da veliko energije, ki jo lahko koristno uporabimo.

3. Basanje

Gre za prenajedanje in prekomerno pitje. To ne le redi, temveč trpi tudi psiha, če je človek tako brez prave mere. Kdor vase zmeče vse mogoče, izgubi stik z dragocenostjo življenja in njegovih darov.

Skrito darilo:

Štetje kalorij, nenehna skrb za postavo, nič maščob, nobenih ogljikovih hidratov, nobenega sladkorja ... Eh, to je samo še en način, pozabljanja na danosti življenja. In takrat tako lepo prija malo nezmernosti. Malo se je lepo sicer basati, vendar z užitkom.

4. Skopuštvo

Prisilna varčnost in nepripravljenost na deljenje. Gre za pohlep po grabljenju – vseeno je, ali nekomu nekaj pripada ali ne. Taki ljudje so prava kuga za naše človeštvo.

Skrito darilo:

Kdor drugim da vse, kar želijo, bo nekega dne ostal praznih žepov. Kdor pa ne zna privarčevati niti centa, ne bo znal nikoli varčevati za večje cilje. Toda predvsem v odnosih med ljudmi bi včasih koristilo nekaj skopuštva: potem bi znali reči ne in bi veliko bolj varčno ravnali s svojimi časom in energijo – in tako bi se redkeje znašli v nevarnosti, da bi drugim dali veliko več naklonjenosti in pozornosti, kot je dobimo sami.

5. Zavist

V blagi obliki ta pomeni, da si nekdo želi nekaj, kar imajo drugi. Iz tega hitro pride do nevoščljivosti ali pa celo do zlobne želje, da bi se drugemu nekaj zgodilo ali da bi bil ob 'predmet zavisti'.

Skrito darilo:

Ja, zavist ima slab sloves. Nihče noče slišati, da je le zavisten. Argument, ki se ga pogosto uporabi, ko gre za prikrivanje nepravičnosti. Toda ravno to lahko signalizira zavist: pozor, to ni pravično! Druga pozitivna komponenta: zavist nas spodbuja.

6. Pohota

Razuzdanost, iskanje užitkov, poželenje – drži, kar domneva cerkev: iz tega lahko nastanejo drugi zli grehi. Če so nekomu pomembni le lastni užitki, potem je skoraj nemogoče, da je odprt za potrebe drugih – ali pa ostane zvest. Za ljubezen skoraj ni prostora.

Skrito darilo:

Včasih bi lahko domnevali, da se naše celotno življenje vrti okoli dosežkov. Da stalno funkcioniramo, da smo ubogljivi in popolni. Drugim in nam bi dobro delo, da pogosteje damo vse štiri od sebe in se predamo veselju, zabavi in užitkom. Kako sproščen bi bil ta naš svet ...

7. Lenoba

Nedelo in duševna ter telesna lenoba nekega dne privedejo do pomanjkanja volje, ravnodušnosti ali celo do dvomov. Kdor je len, pogosto živi na račun drugih. Se pusti podpirati – sam se ne zgane ravno.

Skrito darilo:

Kdor kar naprej nekaj počne, ne najde časa, da bi v miru premislil. Obstajajo celo ljudje, ki menijo, da nekaj novega odkrijejo le ljudje, ki so leni. Večinoma stvari, ki olajšajo delo. Potem pa: naravnost na kavč!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri