8 pozitivnih učinkov rožmarina

8 pozitivnih učinkov rožmarina (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2018

Rožmarin (R. officinalis) je razširjeno zelišče in zelo verjetno si je (v takšni ali drugačni obliki) svoje mesto že priboril tudi v vaši omarici. Kot zdravilo so ga uporabljali že stari Grki, za Rimljane je bil rožmarin simbol regeneracije, njegovi pozitivni učinki pa zajemajo vse od izboljšanja spomina do blaženja bolečin v mišicah.

Rožmarin, sredozemska divjerasla, zimzelena, grmičasta rastlina, vsebuje dišavno olje, flavone, rožmarinsko kislino in velja za eno izmed zelišč, ki vsebuje največ antioksidantov. Rožmarinska kislina, na primer, se kot sestavina začimb redno uporablja v prehrani, različni izvlečki, ki imajo številne dokazane biološke učinke - protivnetne in protibolečinske -, pa v različnih izdelkih, od dišav do krem. Različne oblike imajo različne učinke, še posebej pa se razlikujejo posamezna eterična olja rožmarina in sicer je zanimivo, da imajo glede na geografsko lego tudi različne zdravilne učinke.

8 pozitivnih učinkov rožmarina

Rožmarin ...

Deluje antioksidativno. Antioksidanti so snovi, ki organizem varujejo pred škodljivimi oksidanti (ti povzročajo vrsto škodljivih stanj v organzmu) in mu pomagajo ohranjati zdravo ravnotežje. Antioksidativne lastnosti pripisujejo predvsem karnozolu in rožmarinski kislini. 

Deluje protivnetno. V večjih količinah rožmarinov izvleček zmanjšuje proizvajanje vnetnih molekul v človeških celicah.

Znano je tudi protibakterijsko in protivirusno delovanje. Izvlečki rožmarina lahko povsem ustavijo razmnoževanje raznih vrst bakterij. Najpogosteje omenjen je učinek proti virusu Herpes simplex, učinkovit pa je tudi v boju proti bakterijam, ki povzročajo akne.

Lajša bolečine v mišicah in sklepih. Rožmarin ima protibolečinski vpliv na boleče mišice po športni obremenitvi, lajša tudi bolečine v hrbtu zaradi nepravilne drže ter nepravilnega dvigovanja bremen.

Pospešuje prekrvavitev in ima zato pozitivne učinke pri zatekanju in celulitu. Pospešuje prekrvavitev in ima zato blagodejen vpliv pri regeneraciji bolečih mišic, saj povečan pretok krvi pomeni povečan dotok hranilnih snovi in kisika, kar pa je nujno potrebno za hitrejšo regeneracijo. Hkrati pa vsi vemo, kako blagodejno vpliva masaža nog na naše počutje.

Prežene utrujenost in stres. Poskrbel bo za dobro energijo in vam dal dovolj moči tudi za tiste zadnje opravke, ki jih morate postoriti. Krema z rožmarinovim eteričnim oljem lajša bolečine, ki jih povzroči zakrčenost vratnih mišic in ramenskega obroča - vsi poznamo zakrčenost, ki se lahko pojavi zaradi stresa v službi. Zato poskusite boleč vrat pomasirati z naravno protibolečinsko kremo, ki vsebuje rožmarin. Na voljo je v lekarnah.

Pozitivno vpliva na spomin in kognitivne funkcije. Raziskave so pokazale pozitiven učinek pri kvaliteti spomina, čuječnosti, pri 28 starejših pa tudi izboljšanje hitrosti pomnenja.

Varuje kožo. V sklopu raziskave, v kateri je sodelovalo 10 zdravih posameznikov, so izvlečki rožmarina kožo varovali pred škodljivim vplivom ultravijoličnih žarkov, ta zaščita pa jih je varovala tudi pred staranjem, rakom oziroma škodo, ki jo povzročajo ultravijolični žarki.

Značke: rožmarin