8 preprostih dejanj, s katerimi lahko polepšate dan

8 preprostih dejanj, s katerimi lahko polepšate dan (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2017

Pomislite, kako dobro se počutite, ko vstopite v pisarno in vam sodelavec izroči kavo, prav tako, kot jo imate radi. Čeprav je to majhna gesta, vam da zagon za delo in polepša nekaj trenutkov. Tudi vi polepšajte dan drugim.

Nasmehnite se neznancu

Včasih so najpreprostejše stvari najboljše. Vzpostavite očesni stik in se nasmejte stranki v trgovini, mimoidočemu, osebi na avtobusni postaji. Razveselite tudi tiste, ki jih videvate redno, vendar jih v resnici ne poznate.

Vrnite prejeto

Ne točno tistega, kar ste dobili v dar, ampak lepa dejanja, ki vam jih poklanjajo drugi. Raziskave kažejo, da so naši možgani nagnjeni k empatiji, zato se ob razveseljevanju drugih počutimo tako dobro. Lahko izberete tudi dobrodelno organizacijo, podarite oblačila, ali brezdomcu naklonite nekaj evrov.

Na listke zapišite pozitivne misli

Vzemite pisalo in samolepilne listke ter zapišite nekaj vzpodbudnih misli za težke dni, ko bo šlo vse narobe. Nalepite jih v kopalnico k ogledalu (Izgledaš odlično!), v službeno kuhinjo (Hvala, ker se vsak dan trudiš!), v prijateljevo torbo (Hvala, ker si tako dober prijatelj). Vsi si kdaj želijo komplimenta, vključno z vami.

Zahvalite se tistim v uniformah

V trgovini kupite majhno pozornost za prodajalko, ki je vedno prijazna do vas, dajte kompliment natakarju v restavraciji, ker je hrana vedno odlična, zahvalite se gospe na bančnem okencu, ker si je vzela čas in vam razložila nejasnosti. Spomnite se vseh ljudi v uniformah, ki se vsak dan trudijo, da bi vam bilo bolje.

Nesite vrečke iz trgovine

Ne svojih, ampak tiste od stare gospe, ki težko hodi, mame treh otrok, nekoga, ki ne ve, kako bo vse spravil do avta. Nič vas ne stane, poleg tega boste polepšali dan nekomu in se počutili dobro. Če želite pomoč, jo morate najprej dati.

Specite piškote

Če imate kaj prostega časa, specite pecivo in ga prinesite v službo ter razdelite sodelavcem. Pozvonite pri sosedu in ponudite svežo jabolčno pito, tisti družini z veliko otroki odnesite mafine, ali svojo specialiteto prinesite v dom za brezdomce.

Sorodni duši prinesite skodelico kave v posteljo

Prijazna dejanja niso rezervirana le za neznance. Presenetite tudi tiste, ki jih imate radi. Zjutraj vstanite pet minut prej in pripravite kavo za dragega ali drago, mami prinesite šopek rož, prijatelje povabite na filmski večer …

Podarite si kompliment

Morda se sliši trapasto, a je vredno poskusiti. Poglejte se v ogledalo in si povejte kaj lepega. Naj se pohvala ne nanaša le na zunanji videz. Imeti se rad in se spoštovati je ključno za osebno srečo.  

Preberite tudi: