Ajurvedska očiščevalna minikura

Ajurvedska očiščevalna minikura (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 11. 2014

V samo treh dneh lahko veliko naredite za svoje zdravje. Zato vam predstavljamo mini očiščevalno kuro, ki temelji na ajurvedi.

Veda o dolgem življenju

Ajurveda prihaja iz Indije in je ena izmed najstarejših zdravilnih metod, saj jo uporabljajo že več kot pet tisoč let. Terapevt pomaga posamezniku, z ustrezno terapijo seveda, da ugotovi, kakšna je primerna prehrana, ter tudi z notranjim in zunanjim očiščenjem. Vse to povzroči, da spet vzpostavimo porušeno ravnovesje.

Po ajurvedi določena živila vplivajo na stanje duha in spodbujajo energijo v telesu. Tako je treba jedi izbirati glede na letni čas in jih uživati ob določenem delu dneva.

Po ajurvedi so trije osnovni tipi ali doše: vata, pita ali kapa. Pri zdravem človeku so v ravnovesju.

Kaj so doše?

Ajurvedski terapevti so prepričani, da je dobro počutje odvisno od treh doš ali vitalnih energij, od katerih ima vsaka svoje lastnosti. Sestavljene so iz kombinacije dveh od petih elementov, ki jih prepoznamo v ljudeh in okolju.

Vato sestavljata zrak in prostor, pito ogenj in voda, kapo pa voda in zemlja. Doše v našem telesu ustvarjajo dinamičen proces, ki je v tekočem ravnovesju in v stalnem spremenljivem delovanju z okolico. Ajurveda ta proces še povezuje s pojmom zavesti, in sicer po vzorcu, ki nastaja z našimi mislimi, občutki in željami.

PITA – ogenj

Ljudje, ki imajo veliko energije pita, imajo veliko močne volje, ljubezni in življenjske energije. Pogosto imajo močne lase in so nagnjeni k nečisti koži.

VATA – zrak

Ljudje z energijo vata se zelo radi gibljejo. So kreativni, vedri in prilagodljivi. Ne marajo mraza in nenehno trpijo zaradi pomanjkanja spanca.

KAPA – zemlja in voda

So zelo vzdržljivi ljudje, prijazni, ljubeznivi, imajo veliko srce in izjemen čut za odgovornost. Pogosto se otepajo z odvečnimi kilogrami.

Ajurvedska minikura

V samo treh dneh lahko veliko naredite za svoje zdravje. Začnete lahko v petek in ves vikend jeste samo vegetarijansko hrano. Izognite se sladkorju, alkoholu, mastni hrani in pripravite okusne jedi brez mesa in maščobe.

Uporabite veliko ingverja, česna in čilija. Vsak dan si privoščite sprehod in pijte vodo ali pa topel ingverjev napitek.

Več: Recept za zdravilen ajurvedski čaj z ingverjem

Sledi najboljše, zvečer si privoščite obisk savne ali pa vročo kopel.

  • Dieta vata

Pretiravanje ni nikoli dobro za tipe vata. Namesto treh ali štirih obrokov na dan poskrbite, da boste jedli vedno ob isti uri. Med enim in dru­gim obrokom naj mineta najmanj dve uri. Zajtrk je za vato odločilnega pomena, medtem ko boste zvečer lažje zaspali s skodelico toplega mleka.

Za poobedek si privoščite toplo sladico ali zeliščni čaj. Na splošno je bolje, da uživate toplo hrano. Pijte raje čaj in kavo namesto alkohola in se izogibajte mehurčkom, ki povzročajo pri že tako vetrovni vati še večje orkane in napenjanje.

  • Dieta pita

Če ste tip pita, imate verjetno močan apetit, ki ga je treba pogosto zadovoljiti. Če tega ne storite, se boste odzvali s pretiravanjem, in sicer s premočno začinjeno ali premastno hrano, kar ni dobro za vašo prebavo.

Izogibajte se preveč kuhani, slani, pikantni in pretežki hrani, kot so jajca in rdeče meso. Zajtrk naj bo lahek, kosilo zgodaj in ne večerjajte pozno. Ne pijte kofeina. Med obroki naj minejo vsaj štiri ure.

  • Dieta kapa

Če ste tip kapa, bi morali jesti bolj poredko in manj kot drugi tipi. Kakovostna hrana je ključ za vaše prehranjevanje. Malo maščob in soli, veliko vlaknin in rahlo kuhana zelenjava. Ta tip ima zelo len metabolizem, zato je potrebna posebna pozornost pri prehrani.

Lahko izpustite zajtrk ali popijete le naravni sok in jeste med deseto in šesto uro. Med obroki naj mine šest ur in pazite, da čustev ne kompenzirate s hrano.

Začimbe za vsak tip

  • Čili je odličen za tip kapa, ogreje, pomaga pri hujšanju in nas dela srečne.
  • Ingver je najboljša začimba za čiščenje krvi, za pomirjanje želodca in črevesja.
  • Česen preganja bolečine in vrača energijo, predvsem tistim, ki so tipi vata. Odganja nervozo in glavobole.
  • Koriander uravnava vse tri ajurvedske energije in pomaga pri prehladu.
  • Žafran je idealen za vse tri ajurvedske energije in deluje kot seksualno poživilo.
  • Cimet blaži bolečine predvsem pri tipu kapa in vata.

Preberite tudi: 10 zelišč in začimb, ki pomagajo hujšati