Ali čisto zares živite karseda najboljše življenje? Ste Darwinov seznam že izpolnili?

3. 10. 2021
Deli
Ali čisto zares živite karseda najboljše življenje? Ste Darwinov seznam že izpolnili? (foto: Candice Picard | Unsplash)
Candice Picard | Unsplash

Ste se kdaj vprašali, ali čisto zares živite karseda najboljše življenje? Srečno. Vznemirljivo. Uspešno.

Veste, katere cilje postaviti na prvo mesto, da boste napredovali?

Bi morali narediti seznam stvari, ki si jih nedvomno želite doseči?

A kaj bi se potem moralo znajti na seznamu? Skok s padalom? Obisk daljne destinacije? Nov TV? Stanovanje?

  • So to tiste stvari, ki bodo vodile k neznanski sreči in najboljšemu življenju?

Raziskovalci evolucije pravijo, da sta sreča in denar precenjena. Z njima seveda ni nič narobe, a se ves smisel ne skriva v sreči in denarju. Pravzaprav so z evolucijskega vidika manj prijetna čustvena stanja, kot so denimo žalost in nervoza, ključna, ko gre za prilagoditev in napredovanje.

Če se sprašujete, kaj dodati na svoj seznam ...

Začnite z Darwinovim seznamom stvari, ki jih morate narediti

Darwinove ideje o naravi življenja so namreč močne in z njihovo pomočjo lahko lažje razumemo celotno človeško izkušnjo, pravijo raziskovalci evolucije.

Seznam pa temelji na trenutnem razmišljanju, ki za pojasnjevanje človeške izkušnje uporablja evolucijski pristop.

Nanj uvrstite ...

1. Pobotajte se z bližnjimi

Nedavna raziskava (Geher, 2018) je pokazala, da ima veliko število skrhanih odnosov kar nekaj negativnih posledic za vse udeležene, tako v družabnem kot čustvenem smislu.

Posamezniki z visokim številom skrhanih odnosov so pri navezovanju stikov precej anksiozni, občutek imajo, da nimajo podpore, hkrati pa so čustveno nestabilni.

Čeprav moramo nekatere odnose včasih tudi prekiniti, pa se moramo brisanja ljudi iz svojega življenja z evolucijskega vidika družbene strategije lotevati nadvse previdno.

Če ste torej že kdaj prekinili stike z drugimi, razmislite o tem, da bi se pobotali.

2. Pomagajte drugim

Ljudje smo se razvili znotraj manjših skupin, v katerih je bil vzajemni altruizem ključen. Sčasoma smo s pomočjo tega procesa z drugimi v svoji skupnosti razvili močne vezi zvestobe in prijateljstva.

Če bodo ljudje vedeli, da radi pomagate, vam bodo zato zaupali in vas bodo želeli spustiti v svoj krog, pravijo raziskovalci. Še več; pomoč, ki jo nudi altruist, pozitivno učinkuje tudi na širšo skupnost, s katero je obkrožen. Tudi na družino in prijatelje.

3. Presezite samega sebe

Pomembno je, da se zavemo, kako krtek je čas, ki ga preživimo na tem svetu.

Pomembno pa je tudi to, da ugotovimo, na kakšen način se lahko presežemo in bodočim generacijam pustimo nekaj pozitivnega.

Pomislite torej, kako lahko pomagate bodočim generacijam. Razmislite o tem, kako lahko v svoji skupnosti sprožite občutek smisla in kako lahko ljudem na različnih bregovih pomagate, da bodo našli skupni cilj ter združili moči za skupno dobro.

Ljudje smo družabne opice – skozi človeško izkušnjo tisto, kar ima največjo vrednost, nima cene. Zato so pri ljudeh stvari, ki nam največ pomenijo, pogosto povezane s pozitivnimi učinki na tiste okoli nas.

Po predlogi Darwin’s Bucket List.
Preberite še: