Zdravilni bezeg

Zdravilni bezeg (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2017 Vir: Lisa

Topli, mehki, poletni in neskončno sladki – bezgovi cvetovi dišijo naravnost nebeško. Nič čudnega torej, da so včasih verjeli, da v bezgovih grmih živijo dobri hišni duhovi.

Germani so tako menili, da v bezgovem grmu prebiva varuhinja Holda. Grme so sadili pred hišami in skednji ter upali, da bo Holda odgnala čarovnice in zlobne čarovnike. Na Švedskem naj bi se ti prikazal vilinski kralj s spremstvom, če opolnoči poleti sediš pod bezgom.

Še boljši

V bezgovem grmu pa se skriva še veliko drugega.

Z darovi nas razveseli kar dvakrat na leto:

  • v zgodnjem poletju (od maja do julija) razveseljuje z belimi dišečimi cvetovi. Te je treba pobrati takoj, ko se razcvetijo, najbolje ob suhem vremenu, kajti v dežju odpadejo.
  • Jeseni grm ponudi jagode, ki dozorijo avgusta in septembra. Toda pozor: ne jejte surovih, kajti želodec in črevesje vam ne bosta prav nič hvaležna!
Tekne in zdravi

Sladokusci bezgovo cvetje ocvrejo ali pa s sirupom izboljšajo penino.

Preverite: Slastne jedi in napitki, ki jih lahko pripravite iz bezga 

Čaj

Cvetove cenijo tudi zdravilci. Posušeni vsebujejo veliko količino eteričnih olj, pospešujejo znojenje in pomagajo hitreje pozdraviti poletno gripo. Dve žlički posušenih cvetov prelijte z vročo vodo in pusti stati v pokriti posodi približno 5 minut.

Čaj čisti tudi kri, blaži bolečine v želodcu in krepi krvni obtok. Pomaga pri prehladu, saj deluje protivnetno, znižuje vročino in krepi imunski sistem. Poleg tega čisti kožo, kri in sečila ter deluje rahlo diuretično.

Če kašljate, pomaga čaj, med prehladom pa popijte vroč bezgov sok, ki pospeši znojenje in tako prežene prehlad.

Nekaj dobrega tudi za živali

Bezeg je zelo priljubljen tudi v živalskem svetu: 62 vrst ptic se prehranjuje pretežno z zrelimi jagodami, polhi pa si posušene plodove spravijo celo za zimsko spanje.

Če bi radi razveselili divje čebele, jim ustvarite posebno pribežališče iz bezgovih vej. Te imajo namreč zelo mehko sredico, ki jo lahko postrgate s pletilko. Votle paličice nato zelo gosto skupaj nataknite na pločevinko – vse dokler se več ne morejo premakniti. Z odprtino proti jugu jo obesite na grm in spremljajte vesele čebelje obiske.

Bezgov sirup

Zavrite 3 litra vode in v njej stopite 2 kg sladkorja in 60 g citronske kisline.

V tekočino nato stresite 20 cvetnih kobulov bezga in 3 na rezine zrezane neškropljene limone ter pustite stati približno 5 dni.

Bezgova negovalna krema

Za kremo za ustnice segrejte bezgove cvetove in čebelni vosek ter vse skupaj iztisnite skozi kuhinjsko krpo.