Blagodejna aromaterapija

20. 12. 2013

Dišave učinkujejo neposredno na dušo, zato lahko s pravimi eteričnimi olji v nekaj minutah preženemo slabo voljo in stres ter izboljšamo svoje počutje, z masažo pa poskrbimo za bolečine v sklepih in pospešimo krvni obtok.

Aromaterapija je prastara, vendar šele danes vemo, zakaj učinkuje. Vonj olj čez center za voh v možganih stimulira našo podzavest, imunski sistem in izločanje hormonov.

Če povohamo kaj dobrega, se nenadoma počutimo bolje, ne da bi dobro vedeli, zakaj.

Zelo pomembno je, da uporabljamo le olja z oznako ‚100-odstotno naravno'. Sintetična olja sicer dišijo dobro, vendar vsebujejo le delček biokemijskih snovi, ki so v naravnih izdelkih. Vendar ravno mešanica različnih sestavin določa učinkovanje.

Dišeča olja lahko uporabljamo na več načinov

V dišečo svetilko nakapljamo približno pet kapljic na 50 mililitrov vode. Svetilka naj sveti le 50 minut, sicer se pozitivni učinek dišav lahko sprevrže v nasprotje.

Olja učinkujejo še bolje kot dodatki k vodi za kopanje, ker jih ne sprejemamo le skozi nos, ampak tudi čez kožo. 20 kapljic izbranega olja zmešamo z dvema žlicama smetane, tako se bolje razdeli v vroči vodi in ne plava le na enem mestu.

Pravo poživilo, ko imate po napornem dnevu še kakšno obveznost, je kopel, v katero damo kapljo pelargonijevega, dve kaplji pomarančnega in tri kaplje rožnega olja. Vendar kopel naj ne bi trajala več kot 20 minut, da krvni obtok ne opeša.

Masaža z aromatičnim oljem

Ker mnogo eteričnih olj pri neposrednem stiku kožo lahko nadraži, jih je vedno dobro zmešati z osnovnim oljem. Dišeče olje je seveda mogoče uporabiti posamično, vendar so priporočljive tudi mešanice.

Dober recept za masažo pri bolečinah v sklepih je deset kapljic rožmarina, devet kapljic brina in šest kapljic limonine trave na 50 ml mandljevega olja.

Za pospešitev krvnega obtoka na 50 ml mandljevega olja damo štiri kaplje pomaranče, štiri kaplje palmarose, dve kapljici vrtnice in deset kapljic rožnega lesa.

Mešanice v dišečih svetilkah

Za sprostitev dajte vanjo dve kapljici cedrovine, dve kapljici pomaranče in kapljico sivke.

Za pomiritev po velikem razburjenju so priporočljive kapljica melise ter po dve kapljici pačulija in sandalovine.