Bogastvo na očeh

28. 5. 2009

Sončna očala so že dolgo ne le optični, temveč tudi modni ‘pripomoček’. In tudi zanje velja enako kot za čevlje – lahko so modna, toda to še ne pomeni, da so kakovostna.

Najbolj priznani proizvajalci to dobro vedo, zato v razvoj leč in okvirjev vlagajo celo veliko več kot v nove oblike, ki jih narekujejo sodobni trendi. Če ste eden tistih, ki se tega zavedajo in veste, da bogastvo ni na očeh, ampak v njih, vam bodo spodnji nasveti zagotovo prišli prav. No, ne le vam, ampak tudi vsem drugim.

5 nasvetov za dober nakup

  • UV-zaščita
Številni proizvajalci (tudi tisti bolj sumljivi) se hvalijo, da njihova sončna očala ustavijo oziroma absorbirajo večino UV-žarkov, toda to je le pesek v oči. UVA- in UVB-žarki so tisti, ki škodijo, zato še preden si scvrete oči, preverite, ali očala nosijo oznako ‘100 percent UV protection’, ‘UV 400’ ali ‘meets ANSI UV requirements’.

  • Leče
Leče so lahko plastične ali steklene, toda na koncu je pomembno predvsem to, kako kakovostno so narejene (to lahko preverimo s preprostim testom). Zamižite na eno oko, z drugim pa usmerite pogled skozi obe leči v izbrani predmet. Očala premikajte v različne smeri in opazujte, kaj se dogaja z linijami predmeta. Če se upogibajo ali pačijo, so leče nekakovostne.

  • Zatemnitev
Prelivajoča zatemnitev leč iz temne na vrhu v svetlo pri dnu se mogoče zdi primerna le za opazovanje sončnega zahoda, resnica pa je, da so tako zatemnjene leče primerne zlasti za pilote in profesionalne voznike. Pa tudi za vas, če vas sonce pogosto moti, a si vseeno želite tudi z očali na nosu razločno prebrati informacije. Na merilnikih ali v časopisu.

  • Okvir
Očala so tako kakovostna, kot je kakovosten njihov okvir, pogosto vedo povedati optiki. Okvirji, narejeni iz titana, ogljikovih vlaken ali magnezija, veljajo za najvzdržljivejše. Nekatera očala pa se hvalijo še z zaključki iz plastike ali gume, ki skrbijo za večje udobje in varnost pri nošenju (preprečujejo zdrse z nosov pri pogledih navzdol). Imate občutljivo kožo? Potem povprašajte po okvirjih, ki ne vsebujejo niklja.

  • Pregibi
Ko ju razpremo, morata ročici izskočiti, zapreti se morata mehko, pregiba pa morata biti dovolj fleksibilna, da se ne zlomita, ko očala ‘mečkate’ po rokah. Ni pomembno, kje ste in kaj počnete z očali, pregiba morata ročicama vedno zagotavljati trden in hkrati udoben oprijem glave.

140 - Za toliko odstotkov večja je nevarnost za nastanek očesne mrene, če ste izpostavljeni čezmernemu vplivu UVB-žarkov.

Na fotografiji (od zgornje proti spodnji):

1 - Bollé Rattler (75, 90 €);

2 - Serengeti Bromo (185 €);

3 - Serengeti Merano (175 €),

Rodeoteam, d. o. o. , Koroška cesta 53c, 4. 000 Kranj, www. rodeoteam.si

Foto: Aleksander Štokelj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri