Čaj tekne v vsakem letnem času

Čaj tekne v vsakem letnem času (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 8. 2013

Poleti z ledom, pozimi z medom. Krepi duha, razvedri misli, omehča srce, pozdravi telo ...

Ja, vse to in še več zmore čaj. Rastlina, ki lahko vsebuje celo množico različnih substanc, od teina do taninov, fluorja, vitaminov, mineralnih snovi pa vse do eteričnih olj.

Vse vrste čaja se izdelujejo iz ene rastline – grma čajevca. Razlike pa se pozneje pojavijo pri predelavi in pa tudi v okusu in učinkih.

Črni čaj

Čajne liste najprej pustijo, da fermentirajo (oksidacija), nato jih zmečkajo in posušijo. Prav način izdelave določi tudi poznejši učinek črnega čaja.

Po 2 do 3 minutah v vodi se izloči kofein, ki spodbudi aktivnost možganov, nima učinka na srce in krvni obtok, njegov učinek pa se razvija počasi.

Če pustimo čaj v vodi dlje časa, približno 5 minut (več ni priporočljivo, ker čaj postane grenak), se v tem času izloči tanin, ki zavre učinek kofeina. Tanin podpira prebavni trakt, pomiri želodec in črevesje in ima pozitivne učinke na ožilje.

Zmotno je prepričanje, da je čaj močnejši, če pustimo lističe namakati dlje časa. Moč čaja je odvisna samo od števila lističev in vode.

Zeleni čaj

Od črnega čaja se razlikuje po tem, da se lističi sušijo takoj po obiranju, tako da ne nastopijo kemijske spremembe. Zato se tudi ne obarvajo temno, temveč obdržijo svojo izvorno olivno zeleno barvo.

Zeleni čaj je po okusu bolj grenak od črnega, ker vsebuje več čreslovin. Zahvaljujoč njim nevtralizira škodljive učinke sevanja, uravnava visok krvni tlak, preprečuje otrdevanje arterij, pomaga preprečevati raka in osveži telo in dušo.

Beli čaj

Je pravi biser med vrstami čajev. Mlade liste posušijo brez oksidacije. Beli čaj vsebuje številne antioksidante, ki uničujejo proste radikale in tako preprečuje nastanek rakavih obolenj. Pomaga tudi pri izgubi teže in izboljša kožo.

Oolong

Gre za polfermentirani čaj, ki združuje najboljše od črnega in zelenega čaja. Oolong ščiti in krepi srce, podpira krvni obtok, prebavo in imunski sistem ter tako kot preostale vrste čaja telo oskrbi z naravnimi antioksidanti in vitamini B2, C in E.