10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Čar vonjev

28. 3. 2010

Vonj je neposredno povezan z našimi čustvi in je tako tudi nekakšno zagotovilo za hitro, nezavedno ravnanje. Z vsakim od 20. 000 vdihov, ki jih naredimo čez dan, v nekaj sekundah zabeležimo vse vonje – tako prijetne, kot je na primer vonj po sveže skuhani kavi, kot tudi nevarne, kot sta na primer dim ali plin – in se lahko ustrezno odzovemo.

Osrečuje

Vonj nas obvaruje tudi pred napačnim partnerjem. Vsak človek ima namreč svoj lastni telesni vonj – svoj individualni parfum. Sestava tega vonja je genetsko pogojena, saj denimo sorodniki zelo podobno dišijo. Da bi lahko med seboj kombinirali kar najbolj različne gene, je narava poskrbela, da ženske privlačijo moški oziroma, še bolje rečeno, njihov telesni vonj, ki je tako zelo različen od njihovega. Raziskava bernske univerze je pokazala, da so pari, ki so se ločevali, zelo podobno dišali. V srečnih zakonih partnerja zelo različno dišita.

Vabilne snovi

Moški lahko med drugim nekako zavohajo, kdaj imajo ženske plodne dni. Njihov telesni vonj med ovulacijo je neustavljiv za večino moških. Zanimivo je, da še vedno izločamo te vabilne snovi, čeprav ta 'sporočilni sistem' sploh ni več nujen. Ženskam v nasprotju z živalskimi samicami ni treba s posebnim vonjem naznanjati, da so plodne. Kljub temu pa: vonj privablja moške.

Otroška igra

Fetus že v 28. tednu nosečnosti razvije vohalne celice, tako da že takoj po rojstvu spozna svojo mater po vonju njenih prsnih bradavic. Otroci lahko razlikujejo tudi dobra in slaba živila. Ob vonju vanilje so zadovoljni, ob vonju gnilih jajc ali ribe pa spontano kremžijo obrazke. Poleg drugih sposobnosti se otroci v otroštvu naučijo spoznavanja različnih odtenkov vonjev in ta sposobnost se z leti še izboljšuje.

Profesionalci, kot so izdelovalci parfumov ali preizkuševalci kave, lahko s svojim dobro treniranim nosom prepoznajo in razlikujejo več kot tisoč različnih vonjev. In celo pri ljudeh, ki ne zmorejo zavohati tistih najbolj drobnih odtenkov vonjev, je voh ekstremno razvit – veliko bolj kot okus.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri