Če si hočete ustvariti srečo – ta miselnost je ključ, pravijo raziskovalci! Jo prepoznate?

Če si hočete ustvariti srečo – ta miselnost je ključ, pravijo raziskovalci! Jo prepoznate? (foto: Pavel Danilyuk | Pexels) Pavel Danilyuk | Pexels
11. 8. 2022

Da bi imel srečo v življenju, moraš biti rojen pod srečno zvezdo. Številni raziskovalci sreče temu oporekajo. Namreč po njihovem mnenju je pomembna ena lastnost – ki se jo lahko vsi priučimo. 

Kako običajno reagirate, ko vam nekaj ne gre po načrtih? Veliko ljudi tišči glavo v pesek, drugi obupajo ali se jezijo, ko jih doleti smola – vedno znova. 

Če se vam zdi znano, potem pozorno berite naprej.

Videti smisel v nepredvidenem lahko pomaga 'napake' spremeniti v priložnosti, pravi raziskovalec dr. Christian Busch. In tako lahko po njegovem mnenju ustvarimo svojo srečo. 

Pri tem ne gre toliko za to, da večno zmaguješ na loteriji in se izogneš vsaki nesreči, temveč da imaš oko za priložnosti. Dr. Busch temu pravi 'miselnost serendipity'.

Profimedia

Življenje je nepredvidljivo, mi pa ga poskušamo ves čas podrobno načrtovati, da bi ohranili občutek nadzora. A vemo, da je neizogibno – zgodila se bodo presenečenja. 

Toda namesto da bi se v tistem trenutku vdali v usodo, lahko do neke mere aktivno prispevamo k svoji sreči.

V takšnih primerih naj bi po mnenju dr. Buscha poskušali delovati po principu oz. miselnosti serendipity in poskušali videti priložnosti ter jih spremeniti v nekaj pozitivnega.

Lep primer opisuje dr. Busch:

Nekoč je svetoval kitajskemu proizvajalcu pralnih strojev Haier. Nekega dne je poklicala stranka, ki se ji je pokvaril pralni stroj. Podjetje si seveda želi čim manj takšnih klicev. Ko je tehnik, ki so ga poslali iz podjetja, preveril stroj, je hitro ugotovil razlog – stranka je v svojem pralnem stroju prala krompir. 

Iz tega se je razvila genialna ideja, zaradi katere je blagovna znamka postala še uspešnejša: na trg so postavili stroje za pranje krompirja. 

Najboljši del miselnosti serendipity pa je, da se lahko vsakdo nauči takšnega razmišljanja. Potrebujete le nekaj treninga. 

Kako začeti: 

Izstopite iz vloge žrtve. »Zakaj vedno jaz, zakaj se to vedno meni dogaja?«

Iščite priložnosti v vseh dogodkih. Poskusite zaupati, da se bo izvilo nekaj koristnega in da boste kmalu spet našli na pravi poti. 

Vzemite si čas in razmislite o preteklem mesecu. Kateri trenutki so vas še posebej izpopolnili ali osrečili. Ali lahko v njih najdete skupne vzorce? Kaj se lahko iz tega naučite? 

Iščite vznemirljive ideje in postopoma izluščite tiste, ki jim resnično želite slediti. Ko se počutite pripravljene, lahko k sodelovanju povabite še koga. 

Izogibajte se čvekanju, t. i. smalltalk in postavljajte globlja vprašanja. To lahko poveča možnosti za prepoznavanje skupnih značilnosti in ustvarjanje novih poznanstev ter povezav, ki vam lahko pomagajo približati se k ciljem. 

Nasvete je dr. Busch delil v svoji knjigi Connect the Dots - The Art and Science of Creating Good Luck in The Serendipity Mindset.

Preverite še:
6 znakov, da se vam bo kmalu zgodilo nekaj dobrega