Dobro je biti ženska

5. 2. 2009

Ste si že kdaj zastavile tako preprosto in hkrati bistveno vprašanje, kaj pomeni biti ženska, zakaj je dobro biti ženska? Če o tem še niste razmišljale, vam skupaj s Cathrine ponujamo možnost, da izrazite svoje občutke, mnenje ali razmišljanje o lastni ženskosti in si prislužite nagrado!

Sodelujte v nagradnem natečaju, morda bo prav vaše razmišljanje tudi nagrajeno!

Za pokušino vam ponujamo nekaj odgovorov žensk, ki so odgovorile na naše vprašanje, lahko jih pokomentirate, v naslednjih šestih tednih pa od vas pričakujemo tudi vaše mnenje o tem, zakaj je dobro biti ženska.

Da vam bo razmišljanje lažje steklo, vam tudi mi ponujamo nekaj iztočnic o ženskih zadevah!

Menstruacija - življenje v ciklih

Žensko telo je drugačno od moškega, vezano je na mesečne cikle, ki jih določa menstruacija in njen ritem, kar vpliva tudi na žensko psiho. Ženske živimo v ciklih, ciklično doživljamo čas, za razliko od moških, ki bivajo linearno.

Izvor besede menstruacija se nanaša na periodični dogodek: latinsko mensis pomeni mesec, menses pa označuje menstrualno oz. maternično kri, ki se pojavi približno vsake 4 tedne.

Povprečno imamo ženske 480 period v življenju, zato je smiselno, da se na te periode pripravimo tako psihično kot tudi fizično.

Čeprav je menstruacija povsem naraven in normalen del ženskega življenja, nam lahko, kadar postane problematična, tudi zagreni življenje. Z bolečo menstruacijo in težavnim PMS-sindoromom se vsaj nekajkrat v življenju sreča okrog 70-ostotkov žensk.

Aktivne tudi v 'tistih dneh'

Telesna aktivnost in vadba imata zelo močan vpliv na menstruacijski cikel. Še posebej to velja za ženske, ki z njo pretiravajo, da bi se znebile odvečne maščobe in vrhunske športnice. Preveliki napori pri njih pogosto izzovejo t. i. amenorejo. Medtem pa ima ravno pravšnja vadba blagodejen vpliv na lajšanje bolečin oz. menstraulnih krčev.

Strokovnjaki priporočajo, da se naporne vadbe v primeru bolečih menstruacij izogibate le v prvih dveh dneh krvavitve, ko so bolečine največje. Tretji dan je priporočljiva lahkotna oz. zmerna vadba – če to počnete v fitesu, začnite trening z lahkotno hojo po tekočem traku in nežnimi vajami za raztegovanje.

Po tretjem dnevu trenirajte intenzivneje, vendar nikar ne pretiravajte, še posebej ne z vajami za zadnjico, trebuh, kolke in noge. Dobro je, da svojemu telesu prisluhnete, saj to najbolj ve, kadaj in kaj je zanj najbolj primerno. In ne pozabite na primerno zaščito, ki vam bo zagotavljala občutek sproščenosti tudi med treningom - vložki blagovne znamke Cathrine Free Soft so odlična izbira!

Ste vedele, da lahko z načrtovanim treningom in dieto pripomorete k spremembam bioloških ciklov, in izboljšate uspeh pri vadbi, če upoštevate menstrualni cikel?

Varno in udobno s Cathrine

Hormonski tornado, ki v ženskem telesu povzroča kemične spremembe, nas v 'tistih dneh' naredi še posebej občutljive in ranljive, zato si privoščite le najboljšo nego in zaščito.

Cathrine je blagovna znamka vložkov, ki so:

 • mehki, prilagodljivi in narejeni iz najkakovostnejših materialov,
 • nežni do kože in zanesljivi,
 • na voljo v več različicah glede na intenzivnost menstruacije.

 • Normal plus so vložki s krilci srednje velikosti, namenjeni dnevni uporabi pri normalni jakosti menstruacije.
 • Super plus oznako nosijo večji vložki s krilci, primerni za uporabo v dnevih z močnejšo krvavitvijo.
 • Night daljši vložki s krilci omogočajo varno in udobno zaščito ponoči.

Lepo je bivati v ženskem telesu!

Žensko telo je pravzaprav čudovit inštrument, do potankosti izdelan mehanizem, ki po tihem deluje in nam služi, tudi ko se tega ne zavedamo. Je nosilec čutil, preko katerih dojemamo svet. Preko njega okušamo, poslušamo, vonjamo, komuniciramo, čutimo, zaznavamo bližino, se dotikamo, ljubimo.

Žensko telo je lahko torej vir neskončnih užitkov – vendar pod pogojem, da ga sprejemamo, spoštujemo in zanj skrbimo. Kadar ga zanemarjamo, se ga sramujemo, skrivamo pred drugimi in smo nedovzetne za njegova sporočila, postane naš sovražnik. Takrat otopijo tudi čutila in življenje izgubi barve. Kako boste uživale, če so vaša čutila otopela? Bistvo je torej v odnosu, ki ga vzpostavimo do telesa in telesnosti.

Kaj smo storile s svojo ženskostjo?

Da je za telo potrebno skrbeti, nas učijo že od malega: zdrava prehrana, kvalitetno spanje, negovanje, gibanje, raztegovanje, sproščanje. A ženske smo že v rani mladosti hkrati podvržene tudi kruti diktaturi lepotnih idealov. V glavi nosimo predstave o tem, kakšno bi moralo biti lepo žensko telo, ki nas, če ne zmoremo do njih vzpostaviti zdrave distance, nenehno vznemirjajo, vzbujajo skrb in negativne občutke.

Najnovejše raziskave, opravljene v Italiji, so na primer pokazale, da 82 odstotkov žensk sovraži svoje telo. Nezadovoljne so s težo in posameznimi deli telesa: 38 odstotkov žensk ne mara svojih prsi, ker so premajhne ali prevelike, 35 odstotkov sovraži noge, boki so šibka točka pri 32 odstotkih žensk, trebuh pa pri 31 odstotkih. Kaj smo storile s svojo ženskostjo? Čas je, da nekaj spremenimo!

Najprej se moramo osvoboditi predstav v glavi in znova dati svobodo telesu. Ko do svojega lastnega telesa vzpostavimo ljubeč in spoštljiv odnos, ko ga sprejmemo takšnega, kot je, šele takrat se lahko resnično dobro počutimo v njem, šele takrat naši čuti spet oživijo in kot pravi nek modrec, šele takrat se tudi telo odzove z ljubeznijo.

Živeti kot ženska je lahko torej neznansko lepo, še posebej, ko sprejmemo svojo žensko naravo in se ne borimo proti njej.

Izrazite svoje mnenje!

Zdaj je čas, da v nagradnem Cathrininem natečaju izrazite svoje stališče, občutke, razmišljanje o lastni ženskosti tui vi. Povejte na glas, zakaj je dobro biti ženska! Najboljše po izboru komisije bodo nagrajene!

Pravila nagradnega natečaja 'Zakaj je dobro biti ženska'

Ta pravila določajo način prirejanja nagradnega natečaja Cathrine z naslovom 'Zakaj je dobro biti ženska'.

Organizator natečaja je podjetje AM Ljubljana, d. o. o. , in ga organizira v imenu naročnika Šampionka d. o. o. , Bukovica 47 A, 5293 Volčja Draga.

 • Prijave prispevkov na natečaj potekajo od 26. januarja 2009 do vključno 9. marca 2009
 • Glasovanje poteka od 26. 1. 2009 do 9. 3. 2009, pri čemer se bo upoštevalo vse glasove, ki bodo prispeli do 9. 3. 2009 do polnoči.
 • Posamezni uporabnik lahko sodeluje na natečaju s poljubnim številom prijav izjav in komentarjev.
 • Glasovalci s številom oddanih glasov in povprečno dodeljeno oceno določajo vrstni red izjav in zmagovalno izjavo natečaja.
 • Žirija treh članov vsak teden določi 3 najbolj duhovite komentarje in 3 najboljše izjave, ki prejmejo nagrade, ki jih podeli naročnik. Žirija ocenjuje vse prispele komentarje in izjave, ki prispejo v tednu med ponedeljkom od vključno 12. ure do ponedeljka do vključno 12. ure.
Kriteriji žirije za izbor tedensko podeljenih nagrad so zanimivost, kreativnost in aktualnost izjave in duhovitost komentarjev.

1. Kako sodelujem?

Na natečaju lahko sodelujejo vsi uporabniki spletne strani, ki potrdijo strinjanje s pogoji natečaja in pravilno izpolnijo zahtevane podatke.

Glasujejo lahko vsi uporabniki in obiskovalci spletne strani.

2. Pravila in pogoji sodelovanja

Uporabnik mora ob vpisu izjave ali komentarja izpolniti vse podatke, ki so potrebni za vpis. V primeru navedbe nepopolnih, nepravilnih, neresničnih podatkov ali iz drugih upravičenih razlogov, ima organizator pravico, da vpis zavrne.

S tem ko uporabnik objavi svoj prispevek, se šteje, da na natečaju tudi sodeluje. Posamezni uporabnik lahko sodeluje na natečaju s poljubnim številom izjav in/ali komentarjev.

Sodelujoči se strinja, da ne bo v nobenem primeru v objavo posredoval prispevkov, na katerih bodo tretje osebe brez njihove privolitve, prav tako pa ne bo posredoval vsebin, ki bodo vsebovale kakršnekoli druge podrobnosti, zaradi katerih ali na podlagi katerih bi bile lahko prizadete katerekoli pravice tretjih oseb.

Vsi sodelujoči na natečaju organizatorju brezplačno podeljujejo prostorsko in časovno neomejeno pravico uporabe objavljene izjave ali komentarja, ki je bil prijavljen na natečaj. Uporaba vsebine zajema zlasti pravico do javne objave, dajanje na voljo javnosti, javnega predvajanja, javnega prikazovanje, kopiranja, prevoda, pravico do uporabe dela prispevka in distribucije objavljenih prispevkov - za kakršenkoli namen (vključujoč za uporabo v marketinške in promocijske namene), vse po lastni presoji organizatorja.

Ostalo

Organizator si pridržuje pravico, da, brez kakršnihkoli obveznosti do sodelujočega, vsebine, ki prikazujejo nasilje, orožje, droge, ki so žaljive, rasno nestrpne, obscene ali so po mnenju organizatorja iz kakršnegakoli drugega razloga neprimerne, ne objavi ali umakne s spletne strani in sodelujočega, ki je vsebino objavil, izloči iz natečaja.

Glasovanje in ocena

Izračun končne ocene glede na število glasov in povprečno oceno se opravi računalniško po naslednji enačbi:

Končna ocena = (vsota vseh osen) / (št. ocen + 100)

Glasovanje poteka od dneva, ko je sodelujoči v skladu s temi pravili o natečaju objavil svoj prispevek, do 9. marca 2009 do 24 ure.

Prepovedana je uporaba kakršnihkoli računalniških kod, škodljivih programov ali česarkoli, kar bi lahko motilo, onesposobilo, škodovalo ali omogočilo zlorabo glasovanja oz. natečaja. Takšno ravnanje ima lahko za posledico izključitev tekmovalca iz natečaja.

Organizator si pridružuje pravico do podaljšanja trajanja natečaja, o čimer bo sodelujoče in glasovalce predhodno obvestil na tej spletni strani.

Zmagovalec je avtor izjave, ki dobi najvišjo končno oceno. V kolikor je izjav z enako končno oceno več, določi zmagovalca tričlanska žirija z žrebom.

3. Nagrade

Organizator bo podelil naslednje nagrade za najboljše komentarje in izjave po izboru žirije:

 • 6 x ženske tangice Cathrine
 • 6 x darilni komplet higienskih vložkov Cathrine Everyday
 • Organizator bo podelil glavno nagrado za izjavo z najvišjo končno oceno
 • 1 x darilni komplet kozmetike Clinians
Nagrajenci bodo o nagradah obveščeni po elektronski pošti. Nagrade bodo poslane nagrajencem po pošti najkasneje en teden po izbboru.

V kolikor bi obstajal sum, da je kateri izmed finalistov do svoje uvrstitve prišel na nepošten način (z uporabo avtomatiziranih skript, prikrivanjem IP naslova, ipd. ), ima žirija organizatorja pravico takega tekmovalca izključiti iz natečaja, namesto njega pa izbrati naslednjega sodelujočega po vrsti z najvišjo končno oceno.

Denarna izplačila nagrad niso mogoča. Plačilo akontacije dohodnine za posamezno nagrado bo poravnal organizator nagradne igre. Morebitna doplačila dohodnine v skladu z letno dohodninsko odločbo gredo v breme nagrajenca.

Nagradni izziv bo trajal do vključno 9. marca.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri