Eva Žontar: 5 lastnosti srečnih ljudi

Eva Žontar: 5 lastnosti srečnih ljudi (foto: Osebni arhiv | Eva Žontar – Evkaliptus) Osebni arhiv | Eva Žontar – Evkaliptus
6. 7. 2018

Srečni ljudje so dokazano bolj zdravi in manj dovzetni za različne bolezni, lažje premagujejo stres in so čustveno bolj stabilni. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da nas osrečujejo različne stvari, je prava sreča v osnovi ista, in kar je najbolj pomembno – ne izbere nas, temveč mi izberemo njo. Kako?

Članek smo objavili leta 2016, danes pa ga obujamo v spomin na avtorico Evo Žontar, ki je izgubila življenje v snežnem plazu na gori Alpamayo. Poglejmo si, kaj je Eva povedala o sreči. 

1. Sledimo svojemu srcu

Globoko v sebi vedno vemo, kaj je dobro za nas. S starostjo in obveznostmi ta pristni glasek v nas potihne, a ga lahko ponovno obudimo z meditacijo, vajami za krepitev intuicije in dolgimi sprehodi v naravo.

Ne glede na to, kako resnične se nam zdijo naše omejitve in vsakdanje skrbi, ne bi smeli nikoli pozabiti na stvari, ki nas resnično osrečujejo (in jih nato tudi početi).

2. Upamo si tvegati

Sreča je na strani pogumnih, zato je včasih bolje ne-misliti na izzid in posledice. Če čutimo, da nekaj moramo storiti, to tudi storimo! Najhujše se je spraševati, kako bi bilo, če bi bilo.

3. Stvari sprejmemo ali jih spremenimo

S stvarmi, na katere ne moremo vplivati, se ne obremenjujmo. Zapustimo zgodbe, ki nas delajo nesrečne in jih ne moremo spremeniti.

Kar lahko spremenimo, spremenimo na bolje. Večkrat bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu.

4. Imamo se radi in smo hvaležni

Ko se zavedaš čudeža življenja, se že zjutraj zbudiš hvaležen in je vsak sprehod v bližnji gozd eno veliko darilo. In ko se zavedaš, kako poseben in ljubezni vreden je vsak izmed nas, se lahko pomirjeno objameš in si rečeš, da se imaš rad – tu se vse začne.

5. Ne primerjamo se z drugimi

Ima sosed boljšo plačo in mu je življenje (na prvi pogled) bolj naklonjeno? Ukvarjanje z drugimi nas ne bo nikoli naredilo bolj srečne (ravno obratno), zato se osredotočimo nase in bodimo hvaležni za stvari, ki so v danem trenutku na voljo nam. Iz njih lahko ustvarjamo velike reči!

Iz knjige Simpl sladice avtorice Eve Žontar

O knjigi

Simpl sladice so točno to – simpl! Enostavne in okusne, hkrati pa tako zdrave, da ni razloga za slabo vest.

V knjigi je zbranih 60 veganskih receptov – večina je tudi brez oreščkov, glutena in dodanega sladkorja –, ki so združeni s prehranskimi nasveti, s katerimi lahko v svoje življenje vnesemo več vitalnosti, lahkotnosti in energije.

O avtorici

Eva Žontar (1991-2018) je certificirana svetovalka za rastlinsko prehrano, diplomirana biologinja in avtorica številnih prispevkov na temo zdravega načina življenja. Največ znanja in idej so ji prinesle večletne izkušnje z rastlinskim načinom prehranjevanja, življenje pa ji je bogatila narava, joga, potovanja in vsakodnevno ukvarjanje s športom.

Knjiga je izšla pri založbi Planet. Najdete jo na povezavi Simpl sladice.

Evine zapise in fotografije najdete na njeni Facebook strani Evkaliptus. 

Poglejte si še: