10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti (za uspešnejše premagovanje izzivov)

27. 7. 2019
Deli
10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti (za uspešnejše premagovanje izzivov) (foto: Profimedia)
Profimedia

Čuječnost (ang. mindfulness) je močno in učinkovito orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. 

Lahko bi jo opisali kot sprejemajoče zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku. Ko smo čuječni, se kakršnega koli svojega doživljanja preprosto zavedamo, ne da bi ga poskušali spremeniti, se mu izogniti ali mu ubežati.

Številne raziskave, opravljene v zadnjih nekaj letih, so pokazale, da so posledice čuječnosti med drugim izboljšanje počutja in boljša kakovost življenja, zmanjšanje stresa, anksioznosti (tesnobe) in depresivnosti, večja uspešnost na delovnem področju, izboljšanje partnerskih in drugih odnosov, kvalitetnejše starševstvo in vzgoja itd.

Pravila čuječnosti – osnove

Iz knjige Sem tukaj in zdaj, ki jo je izdala Mladinska knjiga, smo vzeli za boljše razumevanje pravila čuječnosti – osnove. To so osnovna pravila za urjenje v čuječnosti. Povedo nam, kako naj se obnašamo oziroma naravnamo svoj um, da bomo uspešno premagali izzive, katerih ne živimo polno.

1. Tukaj in zdaj

Vedno, kadar vas v mislih zanese v preteklost ali prihodnost, se zavedite, da je vaš um odplaval, in blago usmerite pozornost nazaj v sedanjost – tako da se na nekaj osredotočite, na primer dihanje, na kakšen del svojega telesa ali zvok.

2. Potrpežljivost

Potrpežljivo opazujte, kako se razvija vaša čuječnost. Bodite potrpežljivi tudi z vsakim trenutkom, četudi vam je nelagodno in bi vaš um raje pohitel k naslednjemu. Bodite potrpežljivi s svojim nemirnim umom. Ravnajte z njim, kot da bi psička učili mirno sedeti.

3. Bodite prijazni s seboj

Bodite nežni in prijazno ravnajte s seboj. Čuječnost nam omogoča, da prepoznamo boleče misli in čustva ter se jim posvetimo. V takih trenutkih nam je lahko v pomoč, če smo sočutni s seboj – kakor bi z vso toplino in prijazno ravnali s prijateljem, ki preživlja hude čase.

4. Začetnikov um

Včasih um rad misli, da je spoznal vse, kar je treba spoznati, ali da ve vse, kar je treba vedeti. Recimo temu um, ki vse ve. Čedalje bolj radovedni se vračajte k taki vaji in celo k vsakemu trenutku. Bodite dojemljivi za odkritja. Tedaj se bodo začela dogajati resnična presenečenja in čuda.

5. Brez predsodkov

Bodite pozorni na svoje misli in sodbe, h katerim teži vaš um. Ne prekinjajte jih niti se jim ne upirajte, radovedno jih le zaznajte. Um je nagnjen k etiketiranju.

6. Zaupanje

Zaupajte svoji osnovni modrosti in intuiciji. To ne pomeni vselej, da zaupajte svojim mislim. Čuječnost vam bo razkrila, da misli pridejo, odidejo in se spreminjajo.

7. Ne upirajte se

Včasih se zatečemo k čuječnosti v upanju, da bi odpravili težave ali se spremenili oziroma izboljšali. Toda ta želja, da stvari ne bi bile takšne, kot so, je lahko ovira na poti k resničnemu izkustvu čuječnosti. Biti čuječ ne pomeni, da smo nekje drugje ali drugačni, temveč da sprejemamo to, kar je tukaj in zdaj.

8. Sprejemanje

V vsakem trenutku sprejmite, da so stvari takšne, kot so. To ne pomeni, da se ne bodo spremenile ali da jih ni mogoče spremeniti.

9. Opuščanje

Opustite svojo navezanost na ideje, misili, nadzor ali željo, da bi bilo po vaše. Začutite, kako se vaše telo odziva, ko se česa oklepa in ko to opustite.

10. Zaveza

Čuječnost je navada, ni pa samo meditacija. Čuječnost lahko vpnemo v vse plati življenja. Zavežite se, da bosta meditiranje in urjenje v čuječnosti postala vaš način življenja/bivanja.

Za več informacij o skupini The Mindfulness lahko kliknete na www.londonmindful.com.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič