Kaj spodbudi vašo ustvarjalnost?

Kaj spodbudi vašo ustvarjalnost? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2017

Pridejo trenutki, ko ustvarjalnost zaide v slepo ulico in včasih se zdi, da rabimo celo večnost, preden najdemo izhod. Da boste vedno založeni z dobrimi idejami, je tu nekaj preprostih nasvetov, ki jih je vredno preizkusiti.  

Izkoristite čas, ki je namenjen samo vam

Življenje je pospešilo ritem in stres iz dneva v dan škoduje vaši ustvarjalni žilici. Misli postanejo preobremenjene in to lahko ovira sposobnost jasnega razmišljanja.

Ena izmed možnosti, ki vas ponovno spravi na zeleno vejo, je čas, ki ga preživite sami. Tam lahko izražate misli, ne da bi vas obsojali in premislite o idejah, ki so vas spreletele čez dan.  Naj bo to kraj, kjer imate zagotovljeno tišino in vas zagotovo ne bo nihče zmotil. Če želite razmišljati izven okvirjev, so bistre misli nujne.

Dokumentirajte svoje življenje

Najboljši način za to je pisanje dnevnika. Ustvarjalne ideje ne padejo iz neba, ampak vedno obstaja temelj, na katerem ste jih zgradili. Ko najdete nekaj navdihujočega ali se domislite nečesa, kar bi nujno morali uresničiti, poskrbite, da to zapišete v dnevnik. V nasprotnem primeru je veliko drobnih idej pahnjenih v pozabo in postale bodo le bežen spomin. Če jih želite nekoč uresničiti, morajo ostati zasidrane možganih.

Ne spravljajte se v stres

Ljudje nismo neskončni, vsi imamo svoje meje. Energija je pomemben faktor osredotočenosti, in ko jo porabite, boste ostali brez koncentracije. Takrat si morate vzeti odmor, saj se boste drugače spravili v stres zaradi pomanjkanja idej.

Potrebujete sveže misli, ki vam jih prinese nekaj prostih trenutkov. Veliko bolje bo, če se odpravite na sprehod ali počnete tisto, kar vas sprošča.

Najdite navdih

Navdih je ključ do ustvarjalnosti, kar verjetno že veste. Tudi ta se ne vzame od nikoder. Poiskati morate svoj vir inspiracije. Morda ga najdete v glasbi, umetnosti, filmih, hobijih … Pogosto se skriva v preprostih stvareh, zato vas misli spreletavajo na sprehodu, v naravi ali ob branju knjige.

Karkoli je vir vašega navdiha, poskrbite, da mu namenite dovolj časa. Nikoli ne bi smeli biti preveč zaposleni, da se odpoveste stvarem, ki vas nasmejijo in spodbujajo kreativnost.

Stopite iz območja udobja

Ko si želite razširiti obzorja, se ne bojte stopiti iz škatle in pokukati v svet. Razumeti morate, da so spremembe lahko tudi dobre in da ne morete načrtovati vsakega trenutka svojega življenja, ker je življenje nepredvidljivo. Ko se soočate s problemom, ki ga ne morete rešiti, je čas, da stopite korak nazaj in pogledate od daleč. Morda morate narediti spremembo.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri