Kako napredovati? Naredite TO pred vsako aktivnostjo, gibom in pred vsakim grižljajem, ki ga nesete v usta

Kako napredovati? Naredite TO pred vsako aktivnostjo, gibom in pred vsakim grižljajem, ki ga nesete v usta (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2018

Verjetno ni treba posebej poudarjati, s kakšnimi težavami se srečujemo kot pripadniki sodobne družbe.

Nezadovoljstvo s telesno težo in različne gibalne omejitve v smislu bolečin v različnih delih telesa (koleno, hrbtenica …) so mogoče le nekatere opaznejše in pogostejše. Vsaj na mojem področju delovanja.

Zanimivo je to, da so nam znanja in izkušnje, ki nam pomagajo spoprijeti se z vsem zgoraj naštetim, dosegljivi na vsakem koraku, pa vendar se težave nenehno pojavljajo. Ste se mogoče kdaj vprašali, zakaj?

Trenerji poskušamo tako ali drugače razvijati in ohranjati vaš gibalni potencial ter vas usmeriti v ravnovesje med vnosom in porabo kalorij. Lahko bi rekli, da vas poskušamo usmeriti proti bolj zdravemu načinu življenja in s tem k višji kakovosti bivanja. Ob tem nam pomagajo nutricionisti in prehranski svetovalci, ki priporočajo, kaj naj bi bilo zdravo uživati. Pa fizioterapevti, manualni terapevti in maserji, ko ste morebiti že tako daleč, da potrebujete zunanjo pomoč, da obnovite tkiva. Morda vam bodo lahko z manipulacijo kosti, sklepov, fascije, organov, živcev in žil pomagali pospešiti proces zdravljenja in obvladati bolečine. Ne pozabimo na zdravnike, ki se jih večinoma raje izogibamo, dokler verjamemo, da si bomo lahko pomagali sami in brez farmacevtskih pripravkov.

Vzroki

Pa vendar se sprašujem, ali vam z vsem tem zares pomagamo tudi vzročno odpravljati težave ali vam damo le znanje o tem, kako se spopasti z njihovimi posledicami, v smislu 'če vas boli koleno, počivajte in bo kmalu bolje'. Kmalu lahko ugotovimo, da tako nikakor ne pridemo stvarem do dna.

Kljub temu se zdi, da se nekateri s tem sprijaznijo in jih globlji vzroki sploh ne zanimajo. Vendar pa se večinoma lahko strinjamo, da nepopolno odpravljeni vzroki zgolj pripeljejo do podobnih novih posledic.

Vsi zgoraj našteti strokovnjaki vam skupaj seveda lahko pomagamo k nekoliko globlji razrešitvi, žal pa imajo takšno vrhunsko podporo le maloštevilni, ponavadi vrhunski športniki in nekaj redkih posameznikov.

Kako napredovati

Naj vas razveselim.

Obstaja preprosta alternativa za vsakogar, če si le želi napredovati.

Moj predlog je, da si vsak dan vzamete nekaj časa za poglobitev diha in opazovanje misli.

Te so namreč velikokrat podcenjen in spregledan dejavnik našega delovanja.

Naj to pojasnim s praktičnim primerom, skozi zgodbo svojega učitelja joge in osebno izkušnjo: ko se pri vožnji z motorjem približujem ovinku, se prek čutil v glavi zberejo informacije o trenutni situaciji (hitrost, preglednost, zaprtost ovinka itd.). Takoj oziroma vzporedno že poteka analiza prejetih informacij na podlagi preteklih izkušenj in znanj. Moj odziv, ki sledi, je nato prilagojen tistemu, kar že poznam. To pomeni, da se odzivam na podlagi preteklih voženj z motorjem. Odločitve iz glave potem narekujejo telesu, kako naj se odziva. Koliko naj zaviram, s katero prestavo naj se peljem, kakšno linijo naj izberem in koliko naj nagnem motor, da bo skupek akcij uspešen.

Opazujte misli - naredite vajo

Kako lahko torej dostopamo do misli? Preprosto tako, da jih opazujemo.

To lahko učinkovito dosežemo tudi s poglobitvijo diha.

Tu je preprosta vaja, ki vam jo predlagam:

Namestite se v udoben položaj, zaprite oči in najprej poskušajte vdihniti globlje kot sicer čez dan. Predlagam, da za začetek morda poskusite narediti 30 globokih vdihov in počasnih popolnih izdihov ter po zadnjem izdihu za toliko, kot ste trenutno sposobni, sproščeno zadržite dih. Nato zgolj opazujte. Kaj opazite? Katere misli ste zaznali?

Se sliši preveč preprosto, da bi verjeli, da vam omenjeno lahko res pomaga? Priporočam, da poskusite in ugotovite sami. Jasno je, da je vztrajnost ključnega pomena. In vztrajati s to prakso bi bilo smiselno vse življenje, čeprav boste rezultate opazili že dosti prej, pravzaprav kmalu.

Vem, da sem zdaj morda že koga razočaral, saj smo vajeni, da so rešitve za težave, pa čeprav so te lahko zelo kompleksne, precej bolj konkretne in nam zagotavljajo instantne učinke. Saj poznate tisto: 5 vaj za raven trebuh, 3 koraki do super rezultatov in podobno.

Vendar želim povedati to, da se pred vsako aktivnostjo, pred vsakim gibom in pred vsakim grižljajem, ki ga nesemo v usta, v glavah oblikuje misel in šele nato se dejanje zgodi. In tisto, kar se zgodi, je vedno posledica naših misli, ki so se izoblikovale na podlagi naših preteklih izkušenj. Če želimo torej rešiti kakršenkoli izziv, bi bilo tako smiselno najprej spremeniti našo miselnost.

To v moji praksi pomeni, da s tistimi, s katerimi sodelujem, najprej ugotovimo, kakšno je trenutno stanje – izkušenost, miselnost in zmožnosti. Ugotovimo tudi, česa si posameznik želi in kakšna bo naša strategija na poti do cilja. Vsakomur predstavim tudi svojo vizijo ter prednosti in slabosti določenih izbir. Nato vas skozi prakso usmerjam k mislim, k zavednemu delovanju, gibanju in prehranjevanju. Natančneje h gibalnim nalogam, dihalnim tehnikam in k samoopazovanju načina prehranjevanja ter prebavljanja hrane. Vse to pred izziv postavlja vašo trenutno miselnost in vas usmerja k novim znanjem. Če se lahko izrazim v računalniškem jeziku, bi rekel, da ljudem pomagam posodobiti programsko opremo glede na trenutno zmožnost strojne opreme. Sčasoma se nato v mejah zmožnosti na podlagi nove programske opreme prilagodi tudi strojna. Čez čas sledita ponovno preverjanje novonastalega stanja in vstop v nov cikel prilagajanja ter izbire različnih sredstev na poti do želenega cilja.

Izobraževanje

Nenehno izobraževanje in sodelovanje s strokovnjaki ostalih področij sta me naučili, da nikoli ni odveč zdrava mera dvoma o predanem (strokovnem) znanju in izkušnjah. Dvom je tisti, ki nas včasih lahko usmerja do resnice in rešitve. Mar ne?

Kot posamezniki nikoli ne moremo vedeti in dati vsega in prav zato nam je lahko v pomoč medsebojno sodelovanje, ki bo omogočilo učinkovitejše spoprijemanje z gibalnimi, prehranskimi in drugimi izzivi.

Dalibor Todorović, uni. dipl. prof. šp. vzg., profesionalni osebni in kondicijski trener