Kako se spopasti z obsojanjem

Kako se spopasti z obsojanjem (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2017

Življenje nas hitro nauči, da ima vsak svoja prepričanja in menja, ki jih ne moremo preprečiti in nanje vplivati. Verjetno so vas že kdaj obsojali in veste, da se takrat v notranjosti gnete paleta čustev: frustracija, jeza, sovraštvo, nesigurnost, strah ... A obstaja način, da se s tem spopadete.

Obsojanje je ena tistih stvari, ki bo skoraj zagotovo izzvala močne čustvene reakcije pri večini ljudi. Napaden je namreč naš ego. Ta zna včasih segati visoko v nebo in višje kot letamo, bolj boleč je pristanek. Temu se je nemogoče izogniti, kajne? Ne morete vplivati na to, kaj drugi mislijo, rečejo ali naredijo. Včasih bodo njihova mnenja nasprotovala vašim in pogosto vam bodo celo povedali, da glede na njihovo znanje, nekaj počnete narobe.

Kako se torej izogniti obsojanju drugih?

Izogibanje ljudi, ki radi obsojajo, zagotovo ne reši ničesar. Kruta resnica je namreč takšna, da to počnemo vsi - obsojamo. Nekateri večkrat, drugi redkeje, a to je v navadi vseh nas. Četudi se odločimo, da se bomo trudili živeti ljubeče in razumevajoče, včasih nadzor prevzamejo egi in ni težko vrniti opazk. Namesto, da se temu skušate izogniti, se sprijaznite, da se to včasih pač zgodi in se pripravite na takšne situacije.

Tako se uspešno spopadate z obsojanjem:
  • Vedite, da ni problem v vas, ampak v tistem, ki vas obsoja. Pogosto takšni ljudje v resnici doživljajo veliko stisko.
  • Nikogar vam ni treba prepričati. Zakaj bi se dokazovali nekomu, ki ne ceni vašega truda?
  • Ni pomembno, kaj mislijo oni, pomembno je, kaj mislite vi.
  • Ni vaša naloga, da jim dokažete resnico, sebe morate opomniti o resnici.
  • Ni jim treba sprejeti vas in situacije, sami se morate sprejeti in tudi to, kar vas je doletelo.
  • Ne morete jih prisiliti, da nehajo obsojati, zato energijo vložite v to, da se od njih oddaljite.
  • Kadarkoli vas nekdo obsoja, vas je morda vznemiril le zato, ker je zadel občutljivo mesto. Če je tako, vam življenje sporoča, kaj morate utrditi, da boste postali boljši.

Preberite tudi: