Katera savna je najbolj primerna za vas?

Katera savna je najbolj primerna za vas? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2015

Preverite, kako na telo vplivajo finska, turška in infrardeča savna ter kakšen je njihov namen.

Za zdrav duh v zdravem telesu nista potrebna samo pravilna prehrana in gibanje, ampak tudi pravilna in kakovostna nega telesa. Sem spada tudi savnanje, s katerim očistimo telo in ga v teh mrzlih zimskih dneh pregrejemo.

Najbolj znani narod, ki uporablja savno, so prav gotovo Finci, pri njih se je savna tudi prvič pojavila. Pravijo, da če Finec nima savne doma, potem ni pravi Finec.

Savna je bila najprej kot neke vrsta kopalnica. Zaprt in ogrevan prostor, v katerem je bila uporaba vode neomejena. Savnanje se je tako razširilo po vsem svetu in nastale so različice, katerih skupen cilj je očiščenje telesa. Predstavili vam bomo nekaj osnovnih vrst savne, vam ponudili nekaj nasvetov in vas popeljali v svet savn.

Finska savna

Finska savna je lesen zaprt prostor, ki ima peč, na kateri so naloženi kamni. Na te kamne polivamo vodo, ki v trenutki izhlapi. Temperatura v savni je od 80 do 100 stopinj Celzija.

Namen finske savne je sprostiti napetosti v mišicah in prečistiti telo s potenjem. Finci med savnanjem uporabijo tudi sneg, in sicer tako, da se po savni povaljajo v njem in tako ustvarijo neke vrste knajpanja, kar vzpodbudi krvni obtok, zato tudi mi po savnanju priporočamo hladen tuš, vendar ne začnite s premrzlo vodo.

Turška savna

V turški savni, ki jo poimenujemo tudi parna kopel, se temperatura giblje med 42 in 45 stopinj Celzija, vlažnost pa je med 45 in 65 odstotki.

Turška savna je zaradi visoke vlažnosti in eteričnih olj zelo primerna za težave z dihali. Zaradi toplote se sprosti napetost v mišicah, para odpre pore, tako se koža očisti in je bolj dojemljiva za izdelke, namenjene negi telesa.

Infrardeča savna

Infrardeča savna deluje na principu infrardečih žarkov. Infrardeči grelniki oddajajo energijo, ki prodira v telesno tkivo. Takšna savna deluje globinsko in je zato mnogo bolj učinkovita. Temperatura se giblje nekje med 50 in 60 stopinjami Celzija.

V infrardeči savni smo lahko tudi oblečeni in se v njej samo malo pogrejemo. Znana je tudi po tem, da ima pasivni kardiovaskularni kondicijski učinek, kar omogoča ljudem, ki se ne morejo gibati ali se preprosto ne gibljejo, dovolj veliko okrepitev kardiovaskularnega sistema.

Najbolj zanimivo pa je to, da v tej savni porabimo kalorije in izgubimo težo. Težo pozneje pridobimo nazaj s pitjem tekočine, kalorije pa ne. V infrardeči savni lahko v 30 minutah porabimo od 900 do 2. 400 kcal. Dobra novica, kajne?

IR-obsevanje se uporablja tudi za zdravljenje zvinov, izpahov, poškodb mišic, artritisa, bursitisa, perifernih vaskularnih bolezni, bolečin v mišicah itd. Dr. Masao Nakamura iz O & P klinike na Japonskem poroča o velikih uspehih zdravljenja z IR-žarki pri menopavzi, artritisu, aknah, boleznih ušes, revmatizmu, nespečnosti, išiasu itd. Čeprav je takšna savna zelo priporočljiva, se o njeni uporabi raje posvetujte z zdravnikom.

Mi smo vam predstavili tri osnovne savne, ki so najbolj popularne, seveda pa je od vas odvisno, katero boste izbrali. Na svetovnem spletu je veliko ponudb in še več različnih savn, zato vam ne bo težko izbrati prave zase.

Želimo vam prijetno savnanje in dobro sprostitev.

Značke: makroni