Ko zamenjate negativna čustva za pozitivna, boste opazili rezultat

Ko zamenjate negativna čustva za pozitivna, boste opazili rezultat (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2017

Izkazalo se je, da negativno razmišljanje ne vpliva le na vaš uspeh, ampak tudi na zdravje. Optimistični ljudje so namreč boljšega fizičnega in mentalnega zdravja kot pesimisti. Preverite, med katere spadate vi.

Za vse niste krivi sami. Fiziolog Rick Hanson je prišel do ugotovitve, da smo s pesimizmom opremljeni za naravno preživetje.

Preživetje najmočnejšega je že dolgo za nami, vendar smo po naravi še vedno obdani z negativnimi mislimi. To pa je lahko zelo škodljivo za vaše zdravje. Ko se vsak dan spopadate s stresom in skrbmi, škodujete živčnemu sistemu, ki uravnava čustva, občutke in spomin.

Kako opaziti pesimista?

Večina pesimistov skuša oviti negativnost v tančico realnosti. Pogosto verjamejo, da bo vse, kar lahko gre narobe, tudi šlo. Obstaja še nekaj znakov, kako jih prepoznati:

  • Veliko se pritožujejo.
  • Raje se pogovarjajo o tem, kaj je narobe s svetom, kot kaj je prav.
  • So zelo kritični.
  • Ne verjamejo, da so vplivali na večino rezultatov, ki so jih dosegli v življenju.
  • Niso zadovoljni s tem, kako stojijo stvari. Verjamejo, da morajo za srečo narediti manjše spremembe.

Moč pozitivnih misli, lahko preizkusite precej preprosto. Pomagajte si s spodnjimi nasveti.

Nasveti, kako (p)ostati optimist

V misli prinesite hvaležnost. Vsak dan na list zapišite 3 stvari, za katere ste hvaležni. Da bi vajo poenostavili in dosegli večji učinek, napišite eno stvar o sebi, eno veliko stvar o svetu in eno o osebi, ki vam je blizu. S tem se boste izognili seznamu ko je: 1. kava, 2. čokolada in 3. lepo vreme. Vse te stvari so same po sebi odlične, vendar ne spreminjajo življenja.

Zvečer zapišite ali pomislite na 3 pozitivne stvari, ki so se zgodile v dnevu. Podobno kot prej naj ne bodo to samo fizične stvari, ampak tudi čustva in dejanja.

Vzemite si čas za vadbo. Gibanje je odličen način za čiščenje misli in oddih od problemov. Če se dobro prepotite, ne boste imeli časa razmišljati o položnicah, službi in šefu.

Meditirajte. Vsako jutro nekaj minut sedite v tišini in se posvetite spuščanju ter dvigovanju prsnega koša med dihanjem. Pomirili boste možgane in očistili misli.

Pomagajte ljudem. Čez dan naredite majhne naključne stvari za ostale. Podarite pohvalo, presenetite sodelavca s čokoladico, pomagajte prijateljici pri zaključevanju projekta. Za vsakega se najde nekaj, kar mu polepša dan.

Preberite tudi: