Koristi savnanja

Koristi savnanja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 3. 2013

V hladnih dneh se prileže savnanje, ker nas prijetno ogreje. A to ni edini koristen učinek savnanja.

Pomembno vlogo imajo tudi koristno potenje, čiščenje kože, spodbuda za celotno telo ipd.

Savnanje je mogoče v:
  • suhi ali finski savni, temperature v teh savnah so lahko različne, običajno v razponu od 60 do 90 stopinj Celzija; različne savne so ogrete v različnih razponih, običajno so ti razponi po deset do največ 15 stopinj Celzija;
  • mokri ali turški savni, temperature v teh savnah so običajno od 50 do 60 stopinj Celzija, vendar naj vas to ne zavede, saj to temperaturo dopolnjuje 60- do 100-odstotna vlažnost; vlažnost se razlikuje med savnami;
  • infrardeči savni, temperature v teh savnah pa so običajno do največ 50 stopinj Celzija; preden pa pomislite, da gre – v primerjavi z drugimi savnami – za nizko temperaturo, upoštevajte, da je takšno savnanje povsem drugačno od finske oziroma turške savne, saj se telo ogreva globinsko. Opazili boste tudi, da se bo v prostoru, ki bo ostal »hladen«, ogrelo le telo. Prav to je ključna posebnost te savne.

Poleg številnih koristi savnanja se je pomembno zavedati tudi nekaterih stranskih učinkov, za nekatere kar slabosti. Tako se pred savnanjem po potrebi posvetujte s svojim zdravnikom, predvsem pa se naučite prisluhniti svojemu telesu.

Koristi savnanja

Telo se bo pri savnanju prijetno spotilo in tako očistilo nepotrebnih snovi. Čiščenje telesa lahko še spodbudite in okrepite s prhanjem: oprhajte se, preden vstopite v savno, in nato še po vsakem savnanju, preden se v počivališču ohlajate.

Ko končate savnanje, se najprej dobro ohladite in si odpočijte, nato pa si privoščite še zadnje, čistilno prhanje.

Ogret zrak spodbudi srce k hitrejšemu delovanju, ob tem pa telo seveda porabi več energije, zato nekateri menijo, da je savnanje koristno tudi pri hujšanju. Brez dvoma: sedenje v savni od telesa zahteva večji napor kot sedenje doma pred televizorjem (zanemarimo vrečko čipsa, ki jo pohrustate ob večernem filmu).

Tako lahko ob povečanem potenju pri hujšanju pomagata tudi očiščenje telesa in seveda izguba telesnih tekočin. Zavedati pa se je treba, da gre pri tem le za začasno izgubo tekočin, ne pa maščob in da zato pri tem ne moremo govoriti o hujšanju z nekimi trajnimi učinki oziroma hujšanju, enakovrednemu z urejeno prehrano in redno telovadbo.

Tveganja pri savnanju

Če trpite za katero izmed kroničnih bolezni, ste srčni bolnik, imate težave s previsokim ali prenizkim krvnim tlakom, povečanim potenjem v običajnem življenju, jemljete zdravila ali zelo radi pregloboko pogledate v kozarec, se pred savnanjem posvetujte s svojim zdravnikom.

Enako premislite o savnanju tudi, če imate težave z izpuščaji in podobnimi kožnimi spremembami, pri katerih ne gre nujno za bolezni, ampak za začasne kožne težave. Visoke temperature in/ali povečana vlažnost vam lahko v nekaterih primerih naredita več škode kot koristi ali pa manj koristi, kot bi pričakovali.

Ob tem tudi upoštevajte splošna priporočila kakovostnega savnanja in se ne odpravite v savno tako oziroma vsaj dve uri po zadnjem obroku, pijte primerno količino tekočin, vendar pa izbirajte med vodo, čajem in podobnimi lahkimi napitki, nikar pa ne pretiravajte z energijskimi napitki, kavami, vročimi čokoladami ipd.

In še najpomembnejše!

Savnajte se v tisti savni in tako dolgo, kot vam ustreza! Ne prilagajajte se drugim glede savne, ki je pretopla za vas, ne glede časa savnanja, ko že čutite, da vam je hudo vroče, saj se lahko zgodi, da vaše telo ne bo zmoglo zahtevanega napora.

Besedilo: Nataša Purkat, foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri