Lepota je notranji občutek

Lepota je notranji občutek (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 9. 2014 Vir: Lisa

Lepota je notranji občutek in sami se jo moramo naučiti ozavestit; zato bomo začeli s pogledom v notranjost.

"Preden sem začutila svoj obraz, sem ogledalo trmasto prezirala. Nisem ga uporabljala pogosto, in če sem kdaj uvidela svoj obraz v njem, si nisem mogla kaj, da ga ne bi skritizirala. Od čela do brade. Žal. Šele dolgo zatem, ko sem razumela, kaj je skrito za tem mojim delo telesa in kako je pomembno, da ga sprejemam v celoti takšnega, kakršen je, se je na njem zgodil čudežni preobrat."

Pojdite po zrcalo, v katerem vam bo uspelo videti ves obraz, ali pa stopite pred ogledalo, ki ga imate v kopalnici. Poglejte se in si oglejte svoj obraz v vsaki podrobnosti.

To bomo zdaj naredili s tremi vrstami očmi:

1. faza: Oči misli

Kaj ste najprej pomislili, ko ste zagledali svoj obraz? Ste razmišljali prav o obrazu ali se tok misli sploh ni ustavil in ste razmišljale o čisto nečem drugem? So bile vaše misli pozitivne ali negativne?

Če niste bile osredotočene na obraz, je to znak, da le s težavo umirite um in da mogoče svojega obraza nočete videti in se soočiti s trenutno situacijo v svojem življenju.

Kakšno zvezo ima življenje z obrazom? Vse! Obraz je namreč zemljevid, orientacijska mapa, na kateri je napisano vse, kar se z vami dogaja, tako na fizični ravni kot na različnih področjih vašega življenja.

Vse je označeno, vse je napisano, ničesar ne moremo skriti. Misli, ki ste jih imeli, ko ste videli zrcaljen obraz v ogledalu, vam povedo, kaj si o sebi in o svojem življenju mislite.

Ste s tem zadovoljni? So misli pozitivne? Ste pomislili, da je vaš obraz videti obupno? Če je tako, ali te misli tudi sovpadajo s predstavo, ki jo imate o svojem življenju?

2. faza: Oči čutov

Zdaj zaprite oči in opazujte, kakšni občutki vas oblivajo ... Kako ste se počutili, ko ste se zagledali v ogledalu? Zdaj ne razmišljajte in samo fizično spremljajte občutke, ki vam jih je slika, ki ste jo v ogledalu videli, vzdramila.

Se počutite prijetno, če pomislite na svoj obraz, ali vas v prsih stisne, ker si niste več tako všeč kot nekoč? Ste žalostni, se počutite osamljene? Ste nervozni in jezni in se niste mogli gledati več kot le nekaj sekund, saj si niti slučajno niste všeč? Kaj od tega drži?

Ali nasprotno, čutite prijetno toplino, ki priča o vašem odnosu do obraza, ki je tako poseben, lep in edinstven?

Verjetno je nekaj vmes in se počutite ne pretirano navdušeni, ne popolnoma nezadovoljni. Ostanite nekaj minut z zaprtimi očmi in poskusite začutiti svoje stanje in se mu ne upirati, kakršno koli je, sprejmite ga. Če bomo želeli odstraniti občutek neprimernosti s silo, ga bomo samo še poglobili.

Sprejmite to, kar čutite. Vse, kar čutite, je pravilno. Dopustite si čutiti, kaj vam ta obraz o vas sporoča.

3. faza: Oči ljubezni

Naučili se bomo pogledati svoj obraz brez kritike, z očmi ljubezni.

Vzemimo spet ogledalo v roke. Zdaj, ko smo sprejeli neprijeten ali prijeten občutek ob gledanju svojega obraza, se ljubeče nasmejimo in si poglejmo v oči. Koliko časa je minilo, odkar ste si pogledali naravnost v oči?

Gledanje vanje je premikanje srčne energije. Ko se pogledamo v oči, se poglobimo v svojo notranjost, kar pa ni lahko. Če hočemo priti v stik sami s seboj, pa nam ne preostane drugega, kot da se ustavimo in si dopustimo, da vzpostavimo stik s svojim notranjim svetom. Zdaj se nasmejimo ljubeče, počasi in nežno ...

Poskušajte si pričarati tak nasmeh, kot da ga vračate otroku, ki ste ga opazili, kako se vam je skrito nasmejal in so vama, njemu in vam oči v istem trenutku zažarele. To ste vi. Za vašim obrazom se skriva tisti otročiček, ki si želi takega nasmeha.

Kanček tiste ljubezni posvetite sebi. Nihče vam ne more pričarati te čarovnije ljubezni, razen vi sami.

Poskusite zdaj usmeriti ta ljubeči občutek na vsa področja obraza: smejite se v čelo, sence, ušesa, obrvi, zgornjo veko, oči, spodnjo veko, lica, nos, zgornjo ustnico, spodnjo ustnico, čeljust, brado. Napolnili ste si cel obraz z ljubečim pogledom in ga tako osvetlili.

S to vajo si boste napolnili obraz še z vsebino, ki bi jo sicer pogrešali, čeprav bi si z vajami učvrstili prav vsako mišico. Tega ne naredite samo enkrat, ampak preden bomo začeli vaje za obraz, boste z ogledalom naredili vsaj tri take kroge ljubezni.

Preden si začnemo krepiti samozavesti in ustvarjati pozitiven odnos do svojega obraza s primerno obrazno vadbo, se moramo prižgati. In to lahko naredi le vsak zase.

Večkrat bo to najtežji del vadbe. Včasih se vam ne bo ljubilo, ker se vam bo zdelo brez zveze in izguba časa. Prav zato ga nikoli ne smete preskočiti.

Za revijo Lisa pripravila Maša Pregarc, v ZDA certificirana inštruktorica joge za učvrstitev obraza

Priporočamo: 5 draguljev lepega obraza.

 

Značke: lepota