Ljubezen je najboljše zdravilo

Ljubezen je najboljše zdravilo (foto: Profimedia) Profimedia
29. 2. 2016 Vir: Lisa

Prijazna beseda, nežen stik roke, spontan objem ... naši duši je to tako všeč, da se lahko obrnemo na druge in da čutimo, da so nam naklonjeni. In vse to pozitivno vpliva na naše zdravje.

Vsak od nas je zagotovo že vsaj kdaj občutil, kakšen vpliv imajo na naše telo občutki. Kako se sprosti vsako naše mišično vlakno, ko nas nekdo objame in obratno, kako iz strahu kar začutimo krč.

Vedno nove psihološke študije dokazujejo, da se tudi rane celijo hitreje, če čutimo ljubezen in naklonjenost. Od tega ima koristi kar celoten organizem.

Za ta 'zdravstveni bonus' ni nujno, da živite v srečni partnerski zvezi. Obstaja še kar nekaj drugih načinov.

Zadovoljstvo in strast za dobro kondicijo

Strastni poljubi kljubujejo visokemu krvnemu tlaku in med drugim znižujejo vrednosti holesterola v krvi.

Tudi strastni seks bi zlahka lahko uvrstili med vrste športa. Krepi namreč delovanje srca in ožilja ter izloča hormone sreče, kot sta oksitocin in prolactin. Redno 'veselje' v postelji tako med drugim preprečuje tudi srčni infarkt in možgansko kap.

Zdravnik je enako pomemben kot zdravilo!

Izplača se, če si poiščete dobrega osebnega zdravnika! Njegova pozornost je namreč bistvena podlaga za uspeh vsake terapije. Če pacient verjame v ozdravitev in v to, da je zanj dobro poskrbljeno, začne telo izločati opiate in endorfine. Mešanica, ki zavre bolečino in aktivira imunski sistem.

Pomoč je dobra za srce in krvni obtok

Pomoč drugim ljudem dokazano zmanjšuje vnetne vrednosti v krvi in pozitivno vpliva na srce in ožilje. Osamljenost v možganih deluje podobno kot bolečina. Nasprotna strategija: poiščite enako misleče.

Pozornost in ljubezen do samega sebe zdravi

Redno si privoščite odmor in si odpočijte – zdravniki vedo, da tehnike, kot so meditacija in avtogeni trening, podpirajo delovanje možganov in blažijo strahove, depresije in stresne reakcije. Pozitiven vpliv ima tudi, če se naučite videti drobne stvari v svojem vsakdanu in da znate sami zase najti tolažilne besede.

Dobrodejen dotik blaži bolečine

Masaža namesto sredstev proti bolečinam? Ja! S potrebo po dotiku se srečamo že v prvi minuti svojega življenja. Ob dotiku se zmanjša napetost mišic, bitje srca se upočasni in krvni tlak pade. Lahko greste na masažo, lahko uživate pri kozmetičarki ali pa se prepustite objemu drage osebe.

Otroci so pravi zdravstveni čudeži

Vsi vemo, da bolni otroci potrebujejo tolažbo in pozornost. Mame si morajo zapomniti, da ljubeča tolažba in 'čudežni' obliž k ozdravitvi pripomoreta bolj kot zdravila.

Toda tudi obratno – odrasli živijo bolj zdravo, če se ukvarjajo z otroki in se učijo od njih. Otroci nam pomagajo, da na določene stvari pogledamo z nekoliko bolj pozitivne plati. V zameno za svoj čas boste dobili veliko topline, poleg tega pa se boste znebili še vsakdanjega stresa.

Živalski terapevti krepijo obrambne mehanizme

Domače živali so pravi domači zdravilci. Ko božate mehak mačji ali pasji kožušček, se zmanjšajo vrednosti kortizola, kar vpliva na zmanjšanje stresa in tudi na boljšo sposobnost telesa, da se ubrani bolezni.

Preberite: Zdravilna moč domačih živali

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri