Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje (foto: profimedia) profimedia
14. 4. 2019

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.

Kaj si depresivni ljudje želijo, da bi vedeli ostali?

  • Imajo občutek, da se pretvarjajo

Obstajajo različne oblike občutka, da se oseba pretvarja: nekatere so značilne za mentalne bolezni, druge za hudo obliko depresije. Takšnim posameznikom se zdi, da neprestano igrajo vlogo sebe, in sicer tako, da bi zadostili pričakovanjem okolice. Ne morejo biti takšni, kot so v resnici (vsaj tako mislijo).

  • Dokazati morajo, da potrebujejo pomoč

Včasih sploh ne bi opazili, da je nekdo depresiven, če vam tega ne bi povedal sam. Ni nujno, da se takšni ljudje naokrog sprehajajo v prevelikih oblačilih, ker ne dajo pozornosti na to, ali da se njihov uspeh v šoli ali službi poslabša in njihovo življenje razpada. Na zunaj lahko izgledajo povsem “normalno”, prav tako kot vi. Vedno opravijo svoje delo, a ne tako dobro, kot bi ga lahko. Izkažejo se na določenem področju, a se v njih skriva še veliko potenciala.

Ko potožijo, da so v resnici depresivni in bi potrebovali pomoč, jim zato običajno nihče ne verjame. Če ste v opisu koga prepoznali, mu verjemite in ponudite pomoč. Korak do priznanja, da ima oseba težavo, je namreč zelo velik in naporen.

  • Njihovi težki dnevi so neznosni

Ne morete si predstavljati, kako zgleda težek dan depresivnega človeka. Sami to opisujejo nekako tako:

“Komaj se prepričam, da vstanem iz postelje, včasih pa ostanem tam skoraj cel dan. Če imam nujne opravke, se prisilim vstati in spraviti k sebi, čeprav to v resnici ni mogoče. Na ven morda zgleda, da sem povsem normalen in da z menoj ni nič narobe, saj se znam pretvarjati. V resnici pa si želim oditi domov, leči v posteljo in dan prespati ali preživeti ob pregledovanju družbenih omrežij. Počutim se kot totalna zguba.”

Zato svojega slabega dneva ne primerjajte z njihovim, saj jim je v resnici veliko težje, kot vam.

  • Imajo težave s koncentracijo in včasih ne opravijo skoraj ničesar

To se lahko zgodi vsakemu, vendar depresivne ljudi razjeda zavedanje, da bi lahko nekaj opravili bolje, pa se preprosto ne morejo zbrati. Ne glede na to, kako zelo se trudijo, včasih njihove naloge v službi ne bodo opravljene. Morda ne bodo zmogli niti preprostejših opravil kot je pomivanje posode ali kuhanje. Ob takih dnevih potrebujejo prijatelja, ki jim bo dal vedeti, da verjame vanje in da se bodo jutri bolje izkazali.

  • Najtežja stvar je prositi za pomoč

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, so prepričani, da jih nihče ne bo razumel ali da sploh nimajo problema. Kasneje se ga trudijo rešiti sami, čeprav je prevelik. S svojimi težavami ne želijo obremenjevati okolice, zato veliko časa molčijo in trpijo na samem.

Ko prosijo za pomoč, storijo zelo pogumno dejanje, zato jih nikar ne zavrnite. Če jim je sami ne morete nuditi, poiščite nekoga, ki lahko. Najbolje pa je, da se v vsakem primeru obrnete na strokovnjaka. Vi pa stojte ob strani s spodbudo, poslušanjem in pogovorom, ko ga bo oseba potrebovala.

Preberite tudi: 7 stvari, zaradi katerih se morate ta trenutek nehati opravičevati