Najpomembnejše božične začimbe

10. 12. 2011

Kakšen čudovit užitek, ko se iz kuhinje širi omamen vonj po piškotih in kuhanem vinu. Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe.

1. Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!

2. Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodite previdni pri odmerjanju. Pred pripravo peciva nitke žafrana zrežite in jih raztopite v tekočini.

3. Vanilja ne sme manjkati v skoraj nobenem pecivu. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.

4. Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu.  Mleti janež lahko uporabite v medenjakih in orehovih piškotih.

5. Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi nas bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.

6. Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom. Pred spanjem nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.

7. Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi pa lahko začinimo tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.

8. Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv pa je tudi v kuhanem vinu in punču.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Značke: zdravbozic

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri