Napitek iz 4 sestavin, po katerem boste lažje zaspali

Napitek iz 4 sestavin, po katerem boste lažje zaspali (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2018

Zvečer težko zaspite? Našli smo napitek, ki vam po pri tem pomagal, povrhu vsega pa je še odličnega okusa.

Napitek, ki bi ga lahko poimenovali tudi večerni aromaterapevtski čaj, je pravi balzam za čutila.

Zanj potrebujete kamilične in sivkine popke oziroma cvetove, mandljevo mleko in med.

Kamilica je znana po pomirjujočem učinku, zaradi katerega pomaga lajšati želodčne težave. Pomaga pri težavah z nespečnostjo, s slabostjo, kožo in prebavo, proti živčnosti in napihnjenosti ter ima protivnetni učinek.

Najpreprostejši in najučinkovitejši način, kako v telo vnesti vse njene zdravilne učinke, je, da cvetove oziroma popke namočimo v vodo in pijemo kot čaj. Kamilični čaj je odlična izbira za vse, ki trpijo za tesnobnostjo ali imajo težave s spanjem, pa se želijo izogniti farmacevtskim zdravilom.

Olje sivke pomirja in spodbuja sen, zato se uporablja kot alternativa za zdravljenje nespečnosti. Enako velja za njene popke oziroma cvetove. Ni naključje, da sivko dodajo tudi blazinam za spanje, saj njen pomirjevalni in rahlo sedativni učinek povzroči, da trdno spite in se zbudite sveži.

In zakaj med? Sladkor v medu viša nivo inzulina v krvi, zaradi česar se sprošča hormon serotonin, ki se pretvarja v melatonin – hormon, ki prispeva h kvalitetnemu spancu.

Poznate tudi druge pozitivne učinke medu na zdravje? Poglejte, kaj se zgodi z vašim telesom, če ga uživate vsak dan!

Za pripravo napitka (2 skodelici) potrebujete:
  • 500–600 ml nesladkanega mandljevega mleka (lahko tudi kravje)
  • 2 jedilni žlici kamiličnih popkov/cvetov
  • ½ žličke posušenih sivkinih popkov/cvetov
  • 1 jedilna žlica medu

Vse sestavine dajte v kozico in segrejte do vretja – pazite, da ne zavre! Odstavite z ognja in dovolite čaju, da se v njem vse prepoji (vsaj 5 minut). Odstranite popke kamilice in sivke, nalijte čaj v skodelico ter uživajte v toplem napitku.

Čaj si privoščite nekaj ur preden se odpravite v posteljo. Mešanica kamilice, sivke, medu in mleka vas bo pomirila, da boste lažje zaspali.

Preberite še: