Narava ponuja vse, kar potrebuje koža

Patricija Šenekar - naravna negovalna kozmetika (foto: Goran Antley, osebni arhiv Patricije Šenekar) Goran Antley, osebni arhiv Patricije Šenekar
4. 2. 2012

Patricija Šenekar – nekateri jo poznajo tudi kot Herbiono iz Hiške zelišč, darove narave s svojimi pridnimi rokami predeluje v negovalne kozmetične izdelke. Med prvo nosečnostjo je naredila svoj prvi izdelek – olje proti strijam – in tako stopila na pot izdelovanja naravne negovalne kozmetike.

Narava nam ponuja čisto vse, kar potrebujemo za razvajanje kože

In to darilo narave je izkoristila Patricija Šenekar. Ne le da upošteva bogato ljudsko izročilo, vse rastlinice, ki končajo v njenih izdelkih, goji na domačem vrtu po načelih biodinamike ali pa jih nabere v naravi.

V svojem delovnem kotičku skrbno pridobiva izvlečke in z njimi ustvarja na videz nezdružljive kombinacije, ki v sinergiji končajo kot prav posebne žavbe.

Kako ste sploh zašli v svet kozmetike?

Patricija: Ker sem si kot najstnica služila žepnino z manekenstvom, so me znanci povabili k ustvarjanju maske za muzikal Rocky horror picture show, saj so predvidevali, da verjetno znam 'šminkati'. To je bilo pred 25 leti.

Vse se je super izšlo, celo več, tako sem se navdušila, da sem se odpravila za leto dni v London, kjer sem se priučila maske za film, gledališče, TV, video in specialne učinke.

Ko sem se vrnila, sem kmalu začela delati kot maskerka, obenem pa sem delala tudi kot pospeševalka prodaje za blagovno znamko višjega cenovnega razreda, tam sem se naučila zelo veliko o koži, njenem delovanju, površinsko pa tudi o njihovih tehnologijah pri izdelovanju krem, v njihovih laboratorijih so med prvimi začeli uporabljati nanotehnologijo v kozmetiki.

Ste zanimanje za rastline, zelišča, začimbe kazali že v otroštvu ali se je zanimanje zanje rodilo šele, ko ste se znašli v svetu kozmetike?

Patricija: Res sem že kot otrok brskala med travami, hodila pomagat sorodnikom grabit seno, ker je tako zelo dišalo, si pletla venčke iz marjetic, namakala liste dehtečih vrtnic v navadni vodi, ki je bila potem moj parfum, si polagala liste trpotca na majhne praske in stari mami pomagala nabirati smrekove vršičke za sirup proti kašlju.

Tudi doma smo imeli nasajenih veliko zelišč in začimbnic, to me je spremljalo skozi življenje. Svet kozmetike, kot sem ga spoznala takrat, ko sem se začela ukvarjati z make upom, pa je bil daleč od tega, ki ga poskušam soustvarjati danes.

Kdaj ste začutili potrebo po stvaritvi naravne kozmetike?

Patricija: Spomnim se, ko sem kupovala svojo prvo kremo za obraz. Stara sem bila 15 let. Takrat sem doživela pravi šok, ker se mi je vedno zdelo, da mora biti kozmetika narejena iz naravnih sestavin, in iz obupa sem na koncu kupila otroško kremo.

Med prvo nosečnostjo pa nisem več iskala kompromisov.

Bilo je težko, kajti v tistem času nisem poznala nikogar, ki bi razmišljal tako kot jaz, naravne kozmetike pa še ni bilo na naših policah. Poiskala sem nekaj kakovostnih olj, se iz knjig podučila o njihovih lastnostih, dodala izbrana eterična olja in si naredila olje proti strijam. In je delovalo.

Seveda sem še nekaj časa uporabljala tudi kreme, ki sem jih promovirala, a zdaj že leta uporabljam izključno svojo negovalno kozmetiko.

Ustvarjate pod blagovno znamko Zeleno, kako pa je nastalo ime Herbiona iz Hiške zelišč?

Patricija: Pravzaprav je vzporedno z znamko Zeleno, pod katero prodajam negovalne kozmetične izdelke, nastala tudi Hiška zelišč, blagovna znamka mojih prehranskih zeliščnih proizvodov in zelišč: čaji, tinkture, zeliščne soli, olja in kisi, suha zelišča.

Ker pa nisem imela spletne strani, sem morala nekako priti v stik z javnostjo in svojimi uporabniki, kajti prodaja mojih izdelkov, ki jih imam v trgovinicah z zdravo prehrano, je neosebna in s kupci nimam nobenega stika, niti povratne informacije.

In tako sem se odločila, da oblikujem profil na Facebooku, in se prijavila pod imenom Herbiona (iz herba – zel, zelišče) iz Hiške zelišč, ker se mi je zdelo dovolj slikovito in simpatično.

Ste pridobili kakšen ekološki certifikat, glede na to, da so rastline, iz katerih izdelujete kozmetične izdelke, zrasle na vašem domačem vrtu in so pridelane brez gnojil in škropiv?

Patricija: Seveda, moj vrt je že nekaj let pod kontrolo organa za certificiranje v kmetijstvu. Večino zelišč, ki jih uporabljam, vzgajam sama, nekatera hodim nabirat v naravo. Tudi mesta, kjer rastline nabiram, morajo biti prijavljena kontrolnemu organu. Pa tudi olja, ki jih uporabljam v svojih izdelkih, so hladno stiskana olja z ekološkimi certifikati.

Ste tudi članica biodinamičnega društva Ajda in pri gojenju rastlin sledite načelom biodinamike. Kakšna so ta načela?

Patricija: Biološko-dinamična metoda kmetovanja temelji na delu s silami planetov našega osončja. Del tega je tudi izdelava in uporaba biološko-dinamičnih kompostnih preparatov iz rmana, kamilice, hrastovega lubja, koprive, regrata, baldrijana in škropiv iz kremna, preslice in kravjaka. Ti preparati, uporabljeni ob pravem času, rastlinam posredujejo dodatne življenjske sile.

Pri delu z rastlinami pa upoštevamo tudi ritme dneva, meseca … Ti ritmi se ponavljajo, kot se ponavljajo vsi organski procesi na Zemlji. Razen letnih časov pa vplivajo na življenjske procese tudi ritmi Lune, planetov in ozvezdja. Delujejo prek klasičnih elementov ognja/toplote (plod), zraka/svetlobe (cvet), vode (list) in zemlje (korenina).

Verjetno veliko bralcev pozna setveni koledar Marie Thun, po katerem se tudi biodinamiki ravnamo pri opravilih z rastlinami.

Preživite več časa na vrtu ali v svojem ustvarjalnem kotičku, kjer mešate rastlinske izvlečke in ustvarjate maže?

Patricija: To pa je odvisno od letnega časa. Od zgodnje pomladi in nekje do sredine poletja sem z veseljem zelo veliko na zeliščnem in tudi zelenjavnem vrtu. Potem me to veselje zaradi vročine počasi mine in na vrtu naredim, kar je treba.

K sreči imam večino zelišč posušenih in spravljenih in v tem času se bolj posvetim pripravi izvlečkov, čajnih mešanic, tinktur. Jeseni so na vrsti koreninice, s katerimi se včasih kar namučim, in veliko bolj umirjeno se lahko prepustim izdelovanju vseh svojih žavbic.

Koliko knjig ste morali preštudirati, da danes lahko svoje znanje predate v otipljive izdelke?

Patricija: Ko sem začela poglobljeno spoznavati rastline, tolikšne baze podatkov na enem mestu, kot jo imamo danes, še ni bilo, zato sem se učila izključno iz knjig, tečajev in predavanj. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem s preizkušanjem in spreminjanjem sestavin prišla do receptur, ki mi ustrezajo. In pri zeliščih učenja nikoli ni konec.

Med raznoliko ponudbo mil ste jih nekaj namenili tudi negi moške kože. Zasledila sem, da je milo z rožmarinom primerno celo za britje moške kože, milo čajevca lahko uporabimo kot šampon, ponujate tudi lesno milo ... Od kod ideje za tako drugačna mila?

Patricija: Ja, res je, veliko mojih stalnih odjemalcev je moških. Uporabljajo predvsem moja mila, tonike po britju in mazilo iz ognjiča in šentjanževke. Moški imajo sicer manj težav s kožo kot ženske, kadar pa jih imajo, so zelo občutljivi, in ko najdejo izdelke, ki jim ustrezajo, ne eksperimentirajo več veliko.

Kar se tiče idej, z njimi nisem imela nikoli težav. Dobim jih lahko na sprehodu, v kinu, ob branju knjige, pred spanjem … Prej obratno, toliko jih je, da vseh ne morem niti realizirati. Tudi mil izdelujem veliko več vrst, kot jih ponujam na policah v trgovinah, od različnih sadnih pa do črnega oglenega mila, vendar sem se zaradi stroškov ob pregledih ustreznosti omejila na 15 vrst, ki jih stalno nudim.

Trdite, da vaše kuhinjsko milo odstranjuje vonjave česna in čebule ter celo madeže zelenjave z rok ... Katera sestavina ima tako moč?

Patricija: Pred leti sem šla v Los Angeles, kjer so me najeli za ličenje neke manekenke. Ko sem obiskovala tamkajšnje parfumerije, sem videla, da imajo povsod sklede pražene kave v zrnju. Na vprašanje čemu, sem izvedela, da kava nevtralizira vonjave.

Torej, ko zaradi prenasičenosti nisi več zaznaval vonja parfumov, si povonjal kavo in lahko si nadaljeval s parfumi. To sem preizkusila tudi v svojem milu. Narejeno je iz zelo močne črne kave, za odstranjevanje madežev pa je dodana mleta kava. Ker je milo kar grobo, si madeže z rok preprosto zdrgneš.

Poleg mil izdelujete tudi mazila in negovalna olja, kako pa izdelate glineno masko?

Patricija: Izdelam suho osnovo za glineno masko. Uporabljam izključno glino iz Komende, ki je znana po svojih terapevtskih lastnostih in čistosti.

Tej glini primešam izbrana suha zelišča, ki imajo blagodejen vpliv na kožo in se aktivirajo ob stiku s tekočino (vodo, čaji, jogurtom …), ki jo dodamo pet minut pred uporabo. Ta maska je zelo čistilna, in kadar jo naredim z navadnim jogurtom, tudi izredno osvežilna za kožo.

Mešate tudi kozmetiko po naročilu, torej kozmetiko, ki je prilagojena posamezniku in odpravlja točno določene težave posameznika?

Patricija: Ker je izdelava moje kozmetike zelo butična, lahko kadarkoli dodam ali odvzamem kakšno sestavino.

Brez katerega od svojih izdelkov bi vi težko shajali?

Patricija: Če izvzamem mila in mazilo iz ognjiča in šentjanževke, ki je že pravi veteran med mojimi izdelki, bi zelo težko shajala brez svetlinove kreme za obraz, ki jo uporabljam že nekaj let in se je moja koža še ni zasitila.

Zadnje čase zaradi utrujenih in pekočih nog ne morem brez kostanjevega mazila, ki mu primešam še naravna eterična olja evkalipta in mete za hlajenje.

Kje bralke lahko najdejo vaše izdelke?

Patricija: Mila in nekatera mazila je mogoče dobiti v ekoloških trgovinah po Sloveniji, v zadnjem času sem ob petkih na ekološki tržnici v Mariboru, na Facebooku me najdejo pod imenom Herbiona iz Hiške zelišč in kmalu bom imela tudi svojo spletno trgovino.

Napisala: Metka Pravst, foto: Goran Antley in osebni arhiv Patricije Šenekar