Naučite se živeti življenje preprostega zadovoljstva

Naučite se živeti življenje preprostega zadovoljstva (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2017

Vsak dan smo zasuti z nasveti, kaj moramo še kupiti in kaj je res tisto, kar bo izpopolnilo naše življenje. V sanjah si predstavljamo dan, ko bi imeli vseh materialnih stvari končno dovolj. Bi vas to izpopolnilo? Ali pa smisel življenja tiči nekje drugje?

Tako kot rečemo, da se strup skriva v majhnih stekleničkah, se tudi lepote življenja skrivajo v majhnih stvareh. Do njih vas popeljejo preprosta dejanja.

1. Iščite tišino. Ali takoj, ko se usedete v avto, prižgete radio? In med hojo domov poslušate zvočne knjige, med vadbo navdihujoče pesmi in preden zaspite še malo televizije, ki povzame dogajanje dneva? Če stalno iščete neke vrste hrup, možgani neprestano dobivajo informacije, kar zmanjša prostor za ustvarjanje. Ne sanjarite, fantazirate ter razmišljate o tem in onem. Samo v tišini pridemo v stanje samospoznanja, ki nam pomaga, da povzamemo bistvo iz izkušenj in razmislimo o duševnih ter čustvenih stanjih. Razmislite o aktivnostih, ki jih pogosto »podložite« z glasbo in poskusite naslednjič to početi v tišini vsaj 15 minut. Nato čas stopnjujte.

2. Preživite čas v naravi. To prinaša veliko dobrih učinkov, med drugi poveča koncentracijo, kreativnost, izboljša razpoloženje … Že pet minut je dovolj, če si ne morete utrgati več časa. Usedite se na teraso in opazujte zahajanje sonca, odpravite se na kratek sprehod, z ljubljenčkom raziščite gozd. Razmišljajte o tem, kakšne čudovite stvari nam je podarila narava in kako srečni smo lahko, da smo del tega.

3. Kupujte kvaliteto, ne kvantiteto. Živimo v času množične proizvodnje, kjer vsako sezono kupimo nekaj novega in naslednjo zavržemo. To vpliva tako na okolje kot denarnico. Doma nakopičite stvari, ki se jih znebite konec poletja, te pa pristanejo na enem izmed odlagališč. Čas, ki ga porabite za varčevanje denarja, vam omogoči premišljen nakup, ki ga verjetno ne boste obžalovali.

4. Kupite sveže, dišeče cvetje. Preprosta stvar, ki vas spravi v dobro voljo. Postavite rože na vidno mesto, kjer jih boste lahko občudovali in duhali njihov vonj. Če tedenski izleti do cvetličarja niso ravno vaša stvar, si kupite lončnico ali rože posadite na vrtu.

5. Omislite si ljubljenčka. Prednosti lastnikov domačih živali vključujejo zmanjšanje stresa, razdraženosti in depresije. Zapolnijo vaš prosti čas z zdravimi aktivnostmi kot je sprehod in so na voljo za crkljanje, ko so otroci »preveliki« za objemanje. Preden odhitite v zavetišče ali trgovino z živalmi, morate vedeti, da je to pomembna in velika odgovornost. Prepričajte se, da imate dovolj prostora in primerno okolje za živali.

6. Bodite prostovoljec. Srečali se boste z ljudmi, ki preživljajo težje čase kot vi in zato bolj cenili vse preproste stvari, ki jim prej niste posvečali pozornosti. Vsak človek ima svojo zgodbo in trenutna situacija zagotovo ni odraz celega življenja. Pridobili boste veliko zanimivih izkušenj in spoznali različne ljudi.

Preberite tudi: