10 zelo dobrih razlogov, zakaj bi morali tudi odrasli redno barvati

10 zelo dobrih razlogov, zakaj bi morali tudi odrasli redno barvati (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2021

Barvanje, včasih tudi ure in ure … Le lep spomin iz otroštva? Pomislite še enkrat.

Razcvet so pobarvanke za odrasle doživele že pred nekaj leti, ko je izšla prva uspešnica med njimi – Skrivni vrt škotske ilustratorke Johanne Basford. Nekatere med pobarvankami so se celo uvrščale na svetovne lestvice najbolj prodajanih knjig.

Vendar barvanje ni le preprosta aktivnost, s katero lahko preganjamo dolgčas in si popestrimo deževne dni. Barvanje ima nešteto dobrodejnih koristi za naše zdravje, kažejo številne raziskave. 

Morda je čas, da iz predala spet potegnete tiste barvice in flomastre.

Barvanje …

1. Zmanjša stres in občutek tesnobe

Barvanje ima poseben učinek na predel v možganih, ki uravnava stresne odzive. Podobno kot meditacija umiri nemiren um – in mu tako omogoči, da si spočije po napornem dnevu.

2. Izboljša motorične sposobnosti in vid

Barvanje je veliko več kot le zabavna aktivnost in sprostitev. Za komuniciranje zahteva dve možganski hemisferi. Medtem ko nam logika pomaga, da naše barve ostanejo znotraj črt, izbiranje barv vzpodbuja ustvarjalni miselni proces.

3. Pomaga pri nespečnosti

Že dolgo časa vemo, da se je elektronskim napravam zvečer in pozno v noč bolje izogibati, saj izpostavljenost svetlobi teh naprav zmanjša raven melatonina, hormona, ki skrbi za dober spanec.

Barvanje na drugi strani je sproščujoč ritual, ki ne ustvarja nepotrebnega stresa na naše telo, ki bi lahko motil naš spanec.

4. Poskrbi za boljšo osredotočenost

Profimedia

Barvanje zahteva nekaj osredotočenosti, a ne takšne, da bi bilo to za nas stresno.

Spodbudi čelni reženj, predel, ki med drugim nadzoruje izvrševanje opravil, kot so načrtovanje, abstraktno mišljenje, presojanje, pozornost … in nam tako omogoča, da vse drugo postavimo na stran in vadimo osredotočenost na trenutek – barvanje torej poskrbi za boljšo osredotočenost.

5. Je odlična telovadba za možgane

Kot že omenjeno zgoraj, pri barvanju uporabljamo obe hemisferi, kar pozitivno vpliva tako na naše motorične sposobnosti kot na vid in koordinacijo.

Zato znanstveniki verjamejo, da je barvanje na splošno zelo dobra telovadba za možgane.

6. Lahko prebudi notranjega umetnika

Se spomnite časov, ko ste prosti čas namenili svojim najljubšim hobijem in vaše kreativnosti preprosto nič ni moglo ustaviti? Leta so minevala, zgodilo se je … življenje in vse to ste nekako postavil na stran.

Kaj pravite na to, da bi spet spodbudili to strast? Poiščite barvice (ali … psssst … si jih sposodite od malčkov) in začnite barvati, prebudite spet svojo kreativnost.

7. Je lahko oblika meditacije

Se spomnite, kaj smo zapisali pod točko 1? Barvanje ima podoben učinek kot meditacija. Zakaj ne bi torej barvanje postala vaša nova meditacija – saj lahko dejansko pomaga do višjega stanja zavesti.

Zapleteni vzorci, ki jih barvamo, nas lahko popeljejo v polhipnotično stanje – to pa lahko pomaga bolje razumeti sebe in svet, ki nas obkroža.

8. Je lahko učinkovita terapija za določena obolenja

Profimedia

Študije so denimo pokazale, da je barvanje učinkovita terapija za tiste, ki trpijo za epilepsijo. Zdi se, kot da se zaradi pozornosti, pomirjujočega učinka in osredotočenosti ter motoričnega dela zniža pojav napadov.

Pozitiven učinek so opazili tudi pri osebah, ki so zbolele za rakom in pri osebah z demenco.

Barvanje seveda ne bo neposredno vplivalo na raka, a lahko pomaga pri težavah, ki spremljajo bolezen – stiska, depresija, stres, kažejo študije. Tudi izgubljanje spomina barvanje ne bo obrnilo – vendar je lahko učinkovita terapija, saj je, kot že omenjeno, odlična telovadba za možgane, ki aktivira cele možgane.

9. Lahko pomaga izpodriniti negativna čustva

Vas skrbi za zdravje, družino, službo, ne morete odmisliti računov, v službi so vas spravili ob živce …?

Večina odraslih se večino časa sooča s čustvi, kot je strah, jeza, zamera … Seveda jih je težko odmisliti v teh negotovih časih.

Toda ta negativna čustva nam ne bodo pomagala napredovati – vse, kar se zgodi, je, da se počutite slabo.

S popolno osredotočenostjo na barvanje, negativna čustva počasi zbledijo in nadomestijo jih pozitivna – veselje in ustvarjalnost denimo.

Znan nevropsiholog dr. Stan Rodski trdi, da ima barvanje pri odraslih resnične nevrološke učinke. »Opažati smo začeli spremembe pri srčnem utripu, v možganskih valovih … Zgodile so se najbolj neverjetne stvari,« pravi.

10. Je lahko preprosto čas za vas

Kot otroci smo sovražili, ko nam ni bilo dovoljeno početi … Karkoli. Pet minut mirnega sedenja se je zdelo kot kazen. V svetu odraslih bi dali vse za tistih 10 minut miru, ki jih lahko namenimo samo sebi.

Teh 10 minut lahko zdaj namenite barvanju – in se »zaprete« v čisto svoj svet. Preprosta aktivnost, za katero pa potrebujete popolno koncentracijo. To pomeni, da boste lahko svet okoli sebe popolnoma izklopili.

Preverite še: