Vadba na nihalu gravity

Vadba na nihalu gravity (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2014

Tudi vas prevzame občutek lahkosti, ko pozimi vidite, kako snežinka pada proti zemlji in v jeseni list z bližnjega drevesa? In ko opazujete, kako lahkotno se v zraku poigravajo regratove lučke?

To lahkotnost lahko dosežete pri vadbi na nihalu gravity. Njegov glavni adut je v nihanju in inverziji, s katero boste dosegli, da bodo sile vašega telesa delovale v isto smer kot sila gravitacije.

Gravity nihalo je eden izmed pripomočkov, ki ga v Sloveniji edino v PBS športnem centru odličnosti že nekaj let uporabljajo pri rekreativni vadbi body tehnike, nad njim pa so navdušeni tudi vrhunski športniki.

S svojimi značilnostmi se je izkazal za odličen pripomoček tudi pri

  • zmanjševanju stresa,
  • upočasnevanju staranja,
  • krepitvi ligamentov,
  • zmanjševanju bolečin v hrbtenici,
  • vračanju optmizma ...

In še eno dobro lastnost ima – lahko ga imate tudi doma, v vašem domu ali na vrtu.

Kaj je inverzni položaj

Barbara Tavčar, master body inštruktorica in začetnica body tehnike v Sloveniji, pove: "Sila gravitacije na nas deluje v vsakem trenutku, pritiska na nas, na sklepe, hrbtenico ... Po letih nepravilne drže, napačnega obremenjevanja in sedenja je pritisk na sklepe in diske povečan, zaradi česar se lahko zgodijo tudi težave z zdrsom medvretenčne ploščice, v lažjih oblikah pa tudi obrabe hrustanca, osteofiti in druge bolečine. Podobno, kot če kos svoje najljubše rulade preveč stisnete in povzročite, da krema steče ven. Telo zato konstantno podzavestno išče rešitve, kjer se lahko vsaj malenkostno sprosti, zato nam po daljšem obdobju sedenja 'paše' vstati ali se uleči. Tudi v teh položajih sila gravitacije deluje na nas – v sedečem se pritisk na vretenca in medvretenčne ploščice poveča za 150 odstotkov, v ležečem manj, a kljub temu je vpliv sile gravitacije še vedno prisoten.

Gravity vadbaNihalo gravity v nasprotju s preostalimi pripomočki omogoča inverzni položaj telesa.

Znanstvene raziskave pa so pokazale, da se v primerih inverzije pritisk na hrbtenico znatno zmanjša in je prisoten zgolj še v meri 0,5 odstotka."

Kaj se zgodi v inverziji?
  • Nežno raztezanje,
  • sklepna telesa se odprejo,
  • izboljša se njihova mazljivost,
  • posledično je njihova gibljivost boljša.

Ste vedeli, da pet minut inverzije dnevno (v kombinaciji z nihanjem) deluje enako kot tri ure najbolj kakovostnega spanja?

Zato lahko govorimo tudi o tehniki, ki močno upočasnjuje procese staranja, tako od zunaj kot tudi od znotraj, saj regenerira in revitalizira na celičnem nivoju.

Ne nazadnje ima velik vpliv tudi na same možgane. Z inverznimi položaji so možgani bolj prekrvavljeni in so sposobni delovati kar 14 odstotkov hitreje. In to vse zaradi tega, ker inverzija deluje v isto smer kot sila gravitacije.

Mreža za guganje in intenzivni treningi

Nihala gravity ne gre primerjati z mrežo za guganje. Glavna razlika je v tem, da so pri guganju glava in noge v isti ravnini, telo se sprošča, vendar ne v zadostni meri. Gravity nihalo ima obliko črke U, kar telesu omogoča položaj fetusa, ki deluje sproščujoče.

Z nihalom gravity poleg inverznih položajev lahko zavzamemo tudi horizontalne in vertikalne položaje, kar občutijo predvsem tisti, ki si na nihalu gravity želijo intenzivnih treningov.

Intenzivni trening body tehnike še vedno telo tretira v zdravstveni coni. Telo bo v primerih stresnega vsakdana v kombinaciji z neko visoko intenzivno aktivnostjo še bolj izčrpano, zato je treba biti pri izbiri previden.

Pridružite se nam na vadbi body gravity, in sicer v obliki skupinskega ali individualnega treninga, in z inverznimi položaji vplivajte na zmanjšanje stresa, stimulirajte cirkulacijo telesa, izboljšajte svojo orientacijo, upočasnite procese staranja, okrepite ligamentarni in mišični sistem ter odpravite bolečine v hrbtenici. Skratka, povrnite si optimizem.

Barbara Tavčar, master body inštruktorica; video: Danijel Čančarević

Nagradna igra

Nagradna igra je zaključena!

Srečna nagrajenka, ki bo prejela mesečno vadbo gravity je

  • Irena iz Medvod

Čestitke!

*Vadba bo potekala 1-krat tedensko v PBS športnem centru odličnosti v Kranju. Vse dodatne informacije boste našli na www.bodytehnika.si.

Foto: Profimedia